latinica  ћирилица
15/11/2016 |  19:03 | Аутор: РТРС

ХОБП је смртоносна, а пушачи су први на удару

Свјетски дан подизања свеијсти о хроничној опструктивној болести плућа (ХОБП) обиљежава се данас са циљем да се едукацијом становништва заустави тренд пораста обољелих од ове потенцијално смртоносне болести.
Сведите пушење на минимум - Фото: илустрација
Сведите пушење на минимумФото: илустрација

Упркос чињеници да скоро 600.000 људи у Србији болује од хроничне опструктивне болести плућа и да је пети најчешћи узрок смрти у земљи, широка јавност мало зна о овој неизљечивој болести, а још мање о ризичним понашањима која их изазивају.

ХОБП је често обољење које се одликује дјелимичним и сталним сужењем дисајних путева узрокујући смањени проток ваздуха што изазива отежано дисање и друге симптоме.

Многи људи болују од ХОБП-а да то и не знају. Своје симптоме приписују старењу или дугогодишњем пушењу.

Пушење главни узрочник

Појединачно, најзначајнији чинилац појаве ХОБП јесте пушење, док се као важни наводе загађеност ваздуха, изложеност штетним честицама и гасовима у радној средини и генетска подложност.

Болест се дијагностикује спирометријом, безболним, брзим и неинвазивним тестом плућне функције.

Упркос томе што је ХОБП неизљечива болест, уколико се дијагностикује на вријеме и почне са примјеном одговарајућих терапија, њен развој се може успорити до те мјере да се квалитет живота пацијената готово уопште не наруши.

Најризичнија група становништва су пушачи старији од 40 година, али и сви други који су изложени утицају дуванског дима. Такође, сви они који су често изложени прашини, диму, хемикалијама на радном мјесту или код куће, спадају у ризичну групу оних који могу обољети од ХОБП.

Симптоми

Симптоми хроничне опструктивне болести плућа могу бити кашаљ који не пролази, искашљавање шлајма и слузи, остајање без даха и замарање при свакодневним и једноставним физичким активностима као што су пењање уз степенице, шетња, одлазак у куповину, купање и облачење.

Превенција

Рано откривање ХОБП повећава могућност да се заустави даље оштећење плућа, па се свима онима који спадају у ризичне групе или имају неки од симптома ове болести препоручује да обаве дијагностички преглед.

Љекари упозоравају да данас 20 одсто пушача у Србији болује од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП).

Болест може да се лијечи, али је ток болести, нарочито код пушача, хроничан и прогресиван, наводе љекари.

Извор: Вечерње новости