latinica  ћирилица
10/11/2016 |  09:19 ⇒ 09:29 | Аутор: РТРС

Облепих, уље живота из грма са Тибета

Облепих се као медикамент користи миленијумима. Истовремено садржи омега масне киселине 3, 6, 9, као и најређу 7.
Облепих - Фото: Novosti.rs
ОблепихФото: Novosti.rs

Плод има пријатан, киселкасти укус и од њега се праве изузетно дјелотворни сокови, укусни џемови, вина...

Трновити грм облепиха  (Hippophae rhamnoides), привлачних сивозелених листова, расте и до шест метара, а хиљадама година је саставни дио традиционалне медицине народа Тибета. Због изузетних љековитих својстава плода у свијету је позната и као "чудесна бобица", а код нас вучји или пасји трн. Постојбина јој је Непал, а данас се гаји широм Јапана, Азије, Европе... Изузетно је привлачна у јесењим данима када гране постају крцате наранџастим плодовима, који остају и кад стегну мразеви. Веома је отпорна, па је погодна за гајење и у лошим климатским условима. Не тражи прехрану нити наводњавање, а коријеном се чврсто везује за земљу и спречава ерозију.

Плод има пријатан, киселкасти укус и од њега се праве изузетно дјелотворни сокови, укусни џемови, вина... Јединствен је и због садржаја уља, које на Тибету зову "уљем живота". Садржи чак 190 фитонутријената и биоактивних супстанци, посједује све важне минерале и витамине, због чега је снажан антиоксиданс. Наранџасто црвенкаста боја уља потиче од високих концентрација бета каротена. Зову га и "течни витамин А" јер има 3 пута више овог витамина него шаргарепа, али и 10 пута више витамина Ц од поморанџе, а витамина Е највише од свег воћа. Уље је богато и фолном киселином (витамин Б9), која има кључну важност за регенерацију ДНК.

Једино је биљно уље које истовремено садржи омега масне киселине 3, 6 и 9, али и ријетку омега масну киселину 7. Зато је прави еликсир у борби против настанка бора, губитка еластичности и других симптома старења коже. У козметичкој индустрији служи за производњу лосиона, крема и других препарата за његу коже. Занимљиво је да ово уље користе и руски космонаути у очувању коже од опекотина и зрачења. С обзиром на то да посједује антибактеријско својство и не изазива алергије ни иритације, препоручује се у лијечењу екцема, дерматитиса, осипа, ожиљака, опекотина, псоријазе. Елиминише перут и себореју, утиче на пигментацију коже и ублажава пеге. Јача косу и помаже њеној регенерацији, поготово ако је оштећена и фарбана. Спрјечава опадање и јача фоликул длаке.

Има и веома повољан утицај на очување когнитивних функција, односно побољшава рад можданих ћелија. Ефикасна је и код лијечења дегенеративних неуролошких болести, када дође до погоршања моторичких способности.

Лијечи гастритис, чир и друге болести желуца и дванаестопалачног цријева, смирује и упалне процесе на слузокожи ових органа. Отклања кандидијазу, поправља нарушену вагиналну микрофлору, различите упале и друге гинеколошке проблеме. Доводи имуни систем у равнотежу, дјелује против умора и стреса, а помаже и у стварању ензима, који сагоријева масне наслаге код прекомјерних килограма. Снижава ниво холестерола и шећера, штити јетру и појачава метаболизам. Повећава еластичност крвних судова, редовним конзумирањем облепихе они постају мање крти и склони пуцању. На тај начин спрјечава атеросклерозу и кардиоваскуларне болести.

-Код различитих очних проблема се користи у виду капи или уља. Витамин А из ове биљке учествује у синтези видног пигмента родопсина, док витамин Ц и флавоноиди побољшавају циркулацију ока и снижавају очни притисак.

Удружени, витамини А и Е смањују упалне процесе очију и штите ткиво од слободних радикала. Уље је нарочито ефикасно у превенцији настанка катаракте, глаукома, дијабетске ретинопатије, макуларне дегенерације.

Извор: Вечерње новости