latinica  ћирилица
08/11/2016 |  21:33 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Туберкулоза поново хара свијетом

Овогодишњи извјештај Уједињених нација о туберкулози је шокантан.
Туберкулоза (Фото:BigStock) -
Туберкулоза (Фото:BigStock)

Наиме, број нових случајева инфекције значајно је повећан током прошле године, а доктори су успјели идентификовати да најмање четири милиона људи с туберкулозом уопште није лијечено.

Уједињене нације наводе да је болест на нивоу епидемије.

Иначе, туберкулоза је болест која је у неким дијеловима свијета била потпуно искоријењена, а њена поновна појава је реалан разлог за забринутост. И док многи не обраћају пажњу на то, треба знати да чак и обичан кашаљ може да прошири велики број смтоносних болести, укључујући туберкулозу.

"Туберкулоза је пријетња која може да се рашири путем ваздуха, не због понашања које повећава ризик, већ стајањем поред неке особе у реду која кашље и инфицира вас микробактеријом. Н

ема високоризичног понашања повезаног с било чим другим осим с погрешним мјестом у погрешно вријеме", истиче Ерик Гузби, специјални изасланик УН-а за туберкулозу, који је и представио овогодишњи извјештај.

Доктор Ерик Гузби, који се већ дуго бави овом проблематиком, објашњава да од туберкулозе умире око 5.000 људи дневно, али да ипак та болест не мора да буде толико смртоносна.

"Можемо да успоставимо дијагнозу, можемо да третирамо болест уз помоћ дјелотворних лијекова који су тренутно доступни и излијечимо је у око 90 одсто случајева." Ипак, туберкулоза се сматра болешћу из прошлости и у бројним развијеним земљама буџети за борбу су смањени.

Туберкулоза је веома потцијењена у земљама као што је Индија, у којој та болест превладава, а на њу се не обраћа довољна пажња. На другим мјестима здравствени буџети и медицински радници усмјерени су на борбу против зика вируса, еболе и других болести, док је туберкулоза игнорисана.

И то је разлог због којег је доктор Гузби забринут.

"Политичка воља је ослабила и више није приоритет у секретаријатима за здравље као хитна болест на коју мора да се одговори и као резултат видимо да туберкулоза све више постаје узрок смртности. Сада смо на проценту смртности од 1,8 милиона случајева годишње, што је ставља на прво мјесто међу смртоносним инфективним болестима на планети."

Туберкулоза се шири на пренатрпаним мјестима на којима људи немају довољно хране и добру санитарну његу, што их чини осјетљивијим на ту болест. И као што је свијет научио у случају еболе, то није болест само сиромашних. Путовања су еболу проширила по свијету.

То може да се догоди и у случају туберкулозе. Зато Уједињене нације покушавају да поново скрену пажњу свијета на њу. Ако би све земље, богате и сиромашне, сарађивале, инфекција може да се заустави. Циљ је да се туберкулоза искоријени до 2030. године, а да ли ће се ти дугорочни циљеви и остварити, тек остаје да се види.

Ипак, оно што је свакако најбитније је да туберкулозу не сматрамо болешћу коју је немогуће добити, него да се превентивно заштитимо од ње.

Извор: Независне