latinica  ћирилица
06/11/2016 |  10:48 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Знате ли како су настали кишобрани? (ВИДЕО)

Јесен је, обично, вријеме када се сјетимо да по кући потражимо свој кишобран. Наравно, јер нам треба. Некада модни додатак, данас је потреба.
Кишобрани - Фото: РТРС
КишобраниФото: РТРС

Кишобран се први пут појавио на побједничком споменику Сарагону, цару Акада, из око 2400. године прије наше ере. Идеја о сунцобрану проширила се из Ирака на запад по цијелом Медитерану, па су сунцобрани приказани и на микенској грнчарији хиљаду година касније.

Претечу данашњег кишобрана, који штити и од сунца и од кише, дугујемо Кинезима. Ови рани примјерци били су од свиле и могли су да заштите отмјене путнике од изненадне кише, али је кишобран у дословном значењу те ријечи производ династије Веи. Он је био направљен од тешког, науљеног дудовог папира и могао је да заштити од сваког времена. Цар је имао црвени и жути кишобран, док су поданици морали да се задовоље оним плавим. Склопиви кишобран, такозвани параплуие брис&еацуте;, почетком 18. вијека изумио је Јеан Мариус.

И док су некада кишобране посједовали само привилеговани, данас је слика сасвим другачија. Кишобран је све, само не луксуз. У Бањалуци више и не постоје кишобранџије, људи који су ишли од врата до врата и нудили услугу поправке ове направе. И то за мало новца, на кућном прагу. Већ дужи низ година покварене кишобране људи замјењују новим, и не трудећи се да их поправљају. Кажу да је јефтиније купити нови него поправити стари.

Велики, мали, црвени, плави, женски, мушки, дјечји... кад почне да пљушти сналази се како ко зна и умије. Ако нисте знали, у Јапану постоји аутомат за кишобране. За пристојну своту новца у сваком тренутку можете добити нови кишобран и да вас због тога што га нисте понијели од куће не боли глава, односно да вам не кисне! Али ако спадате у романтичаре, онда вам препоручујемо да кишобране не тражите по аутоматима него код сродне душе те заједно уљепшате кишне јесење дане.