latinica  ћирилица
05/11/2016 |  16:37 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Бањалука брани епитет града лијепих жена (ВИДЕО)

Већи број новорођених дјечака у бањалучком породилишту као да негирају легенду која градом кружи још од почетка 80-тих година, о Бањалуци као граду жена, у којој је број припадница љепшег пола седам пута већи од броја мушкараца.
Бањалучанке - Фото: РТРС
БањалучанкеФото: РТРС

И док се многи становници града на Врбасу сада са осмијехом сјећају духовитог афоризма књижевника Миладина Берића "Бањалука, седам Сњежана на једног патуљка", ова легенда се одржала до данас, али и на даље пронијела.

Тачније, постала је прва асоцијација на Бањалуку и један од њених заштитних знакова, али је била и основа за интересантан пројекат дизајнера Драшка Микановића, који би требало да послужи као туристичка атракција.

"Гдје год сам дошао, питали су ме да ли је истина да је Бањалука град жена, да ли је истина омјер седам на један. Да ли је Бањалука специфична по томе што има толико лијепих жена, згодних, дотјераних... А онда сам дошао на идеју да на улазу у Бањалуку направим  "Сјеверну капију града", да она има двије статуе и да иза тих статуа буду бине на којима би се одржавали концерти, а да све то окружује велики тржни центар са кафићима и ресторанима с унутрашње стране", каже Драшко Микановић, креатор пројекта "Бањалука – град жена" и дизајнер.

Иако прича о Бањлуци, као граду жена звучи примамљиво за туристе, статистички подаци говоре другачије.

Без обзира на званичне податке, субјективни утисци грађана углавном подржавају ову легенду. Можда је то и разлог њеног трајања.

Било да вјерујете у ову легенду или не, једно је сигурно, Бањалучанке ће и даље мамити уздахе пролазника и наводити путнике намјернике да проносе причу о њиховој љепоти.

А има ли љепшег епитета за један град?