latinica  ћирилица
05/11/2016 |  12:15 | Аутор: РТРС

Фотошопом поправљају улице

Спорна фотошопирана фотографија је објављена 31. октобра са натписом: "Обећање испуњено, шеталиште је поправљено, слику можете погледати"
Област Приморски, околина Санкт Петербурга - Фото: Screenshot
Област Приморски, околина Санкт ПетербургаФото: Screenshot

Званичници области Приморски, у околини Санкт Петербурга, очигледно су схватили да је далеко јефтиније запослити доброг графичког дизајнера који ће квалитетно ретуширати фотографије него поправљати рупе на градским цестама. Наиме, према писању руских медија, званичници овог руског града су прије неколико дана објавили да су завршили санирање градског шеталишта, поставивши фотографије које то и доказују.

И ништа не би било необично да одмах нису реаговали грађани који тврде да шеталиште није санирано и да се на њему и даље налазе рупе, преко којих они свакодневно прелазе.

Наиме, на први поглед, слике које су постављене на градску веб-страницу заиста дјелују вјеродостојне. Међутим, грађани су одмах усликали стазу и слике послали градским властима, са питањем зашто желе да обману јавност.

Објашњење градских власти је прилично збуњујуће. Наиме, све је кренуло од жалбе грађана који су на локалну веб-страницу поставили слику спорног шеталишта, доказујући како се налази у очајном стању.

Администратор који одржава веб-страницу града је одмах одговорио да град планира да то санира до октобра 2015. године. Спорна фотошопирана фотографија је објављена 31. октобра, са натписом: "Обећање испуњено, шеталиште је поправљено, слику можете погледати."

Међутим, не само да шеталиште није поправљено, већ су овим обманама разбјеснили становништво, које их је затрпало фотографијама шеталишта пуног рупа. Након што су о овоме почели писати медији, градске власти су покушале да објасне како је дошло до забуне, а главни кривци су службеници претрпани послом. Сирил Закаревски, портпарол градске управе, изјавио је да у одјељењу за жалбе раде само два службеника, који добијају више од 800 жлаби мјесечно.

Међутим, умјесто да објаве да је поправак шеталишта пролонгиран за 2017. годину, службеници су објавили слике шеталишта како би требало изгледати!

Наводно, извођач радова је урадио овај фотошоп за потребе тендера, али су наводно службеници били увјерени да је шеталиште санирано и поставили спорну фотографију.

Наравно, ко ради, тај и гријеши. И док су грађани махом прихватили ово објашњење и јавно извињење градских власти, и даље постоје они који су увјерени да је грађанство намјерно обмањено и преварено, што је за њих неопростиво.

Извор: Независне новине