latinica  ћирилица
04/11/2016 |  21:41 | Аутор: РТРС

Алкохол крив за 700.000 новообољелих од рака у свијету

Алкохол је одговоран за више од 700.000 новообољелих од рака једњака, дебелог цријева, грла, јетре и дојке и 365.000 умрлих од те болести сваке године у свијету, посебно у развијеним земљама, показали су резултати студије објављене данас у Паризу на Свјетском конгресу о борби против рака.
Алкохол - Фото: илустрација
АлкохолФото: илустрација

"Велики дио становништва не зна да алкохол може изазвати рак", рекао је Кевин Шилд, експерт Међународне агенције за истраживање рака, која је сачинила студију.

Он је навео да рак највише погађа популацију у Сјеверној Америци, Аустралији и Европи, нарочито источној, а да ће им се ускоро прикључити и земље које се убрзано развијају, попут Кине и Индије, гдје је потрошња алкохола у порасту.

Студија је заснована на подацима из 2012. године и показала је да случајеви рака повезани са алкохолом чине пет одсто укупног броја новообољелих и 4,5 одсто укупног броја умрлих сваке године у свијету.

Како су показали резултати неколико истраживања, случајеви рака повезани са алкохолом уско су повезани и са степеном развоја земље, односно да пораст конзумирања алкохола директно прати темпо развоја, а ту су још и промјене начина исхране и пушење, који "повећавају ризик".

Студија, која ће сљедеће године бити објављена и у научним магазинима, показала је и да је међу умрлима од рака изазваног алкохолом највише обољелих од рака једњака, који чине 34 одсто од укупно 365.000 умрлих у 2012. години, а на другом мјесту је рак дебелог цријева, односно 20 одсто умрлих.

Међу 704.000 новообољелих од рака изазваног алкохолом, највише је оних са раком дојке, посебно распрострањеним код жена, који чини 27 одсто укупног броја нових случајева, док је од рака дебелог цријева обољело 23 одсто.

Раније Шилдове студије показале су да чак и слабо конзумирање алкохола, односно мање од две чаше вина дневно, може повећати ризик од рака дојке за пет до 10 одсто.

Он је такође доказао да је 17,5 одсто од 38.000 жена умрлих 2012. године од рака дојке, обољело од веома мале конзумације алкохола.

Шилд је навео и да биолошки механизми рака повезаног са алкохолом још нису довољно истражени и да је посебно опасан етанол, који модификује ниво естрогена, што доводи до рака дојке.

Извор: Вечерње новости