latinica  ћирилица
04/11/2016 |  21:38 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Ђоковић: Немам континуитет, извући ћу поуке

Новак Ђоковић рекао је да му је у поразу против Марина Чилића недостајао континуитет у игри, да мора да прихвати то што се догодило и да извуче поуке.

Новак је поразом у четвртфиналу од Марина Чилића изгубио шансу да одбрани титулу у Паризу, чиме је угрозио и прво мјесто на АТП листи, јер ако Енди Мареј уђе у финале, постаће први тенисер свијета.

- Недостајао је квалитет у тенису, он је био бољи и заслужено је побиједио. Имао сам моменте током којих сам играо добро, али било је много осцилација због недостатка психолошке свјежине у битним тренуцима. То је посљдица посљедњих неколико година врхунског нивоа који ме је испуњвао и давао ми задовољство, али који ме је исцрпио. Мислим да сам имао добре тренутке данас и јуче, али континуитет у игри није ту, тога сам свјестан. То је све саставни дио мог живота и моје каријере - рекао је Ђоковић.

- Свјестан сам да када сам у овој привилегованој позицији на броју 1, да други играчи проводе много времена да анализирају моју игри и начин како да ме побиједе. То је незахвална позиција са те стране, пошто су сви додатно мотивисани. Оно што ми преостаје је да гледам напријед, оно што се догодило морам да прихватим и из пораза да извучем поуке - рекао је Ђоковић.

Он је навео да послије бројних промјена у приватном животу није особа каква је била прије неколико година.

- И даље сам на туру, играм тенис, имам аспирације које су везане за највише висине нашег спорта, такмичење на Грен слемовима изазива највећу мотивацију. Има много ствари које бих волио да постигнем, али свјестан сам да то не може да се оствари ако немам квалитет у игри, континуитет и психолошку свјежину. На тим стварима тренутно радим, ако будем успио да успоставим равнотежу и организујем себе и свој живот, увјерен сам да ће резултати бити бољи - рекао је Ђоковић.

- У овој ситуацији сам са разлогом, свјестан сам да не могу стално да побјеђујем, то је нека врста транзиције у животу спортисте, гдје имам прилику да се издигнем на виши ниво, да видим шта будућност за мене као тенисера и човјека значи. Са 17, 18 година сам имао другачије аспирације и визије него што имам сад и у складу с тим морам себи да се прилагодим - додао је српски тенисер.

Он је навео да је тенис велики дио његовог живота, али да му није све у животу.

- Приоритети? Постоји разлика између животних и тениских. Тенис ми није све у животу, приоритет ми је да сам срећан, да имам мир, да сам испуњен радошћу, срећом и љубављу најближих. Послије тога иде тенис, који сачињава већи дио мог живота, нешто што ме весели и докле год имам инспирацију да играм тенис и док пратим ток тура, бићу ту гдје јесам - рекао је Ђоковић.

Први играч свијета навео је да су Роџер Федерер и Рафаел Надал утицали на њега као тенисера.

- Утицали су на обликовање као тенисера, али као особе нису, јер сам свој човјек. Напредовао сам из мечева са њима, извлачио поуке, због њих сам постао ментално јак и способан да се такмичим на највишем нивоу дуги низ година, јер су поставили високе стандарде. Они су другачији људи, са другачијим визијама живота. Морам да се оградим од тога јер имам своју путању - рекао је Ђоковић.

Извор: Б92