latinica  ћирилица
04/11/2016 |  14:40 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Трамп изазвао "златну грозницу" у Македонији

"Ово су вијести миленијума", наслов је текста на сајту WorldPoliticus, у коме се наводе неименовани извори ФБИ-ја који тврде да ће Хилари Клинтон бити оптужена за злочине који се помињу у пронађеним имејловима.
Трамп изазвао златну грозницу у Македонији - Фото: РТС
Трамп изазвао златну грозницу у МакедонијиФото: РТС

"Ваше молитве су услишене", наслов је сличног текста на другом сајту. То је свакако био случај за Трампове присталице. Помогли су да бројне вијести без икаквих доказа остваре више од 140.000 подјела, реакција и коментара на Фејсбуку.

У међувремену, у малом македонском граду, млађи човјек је мирно гледао како му новац од реклама леже на "Google AdSense" налог.

Током прошле године, македонски град Велес је доживеи дигиталну "златну грозницу", пошто су становници отворили најмање 140 сајтова посвећених америчким председничким изборима. Многи од њих носе, на први поглед, озбиљна имена:WorldPoliticus, TrumpVision365, USConservativeToday, DonaldTrumpNews, USADailyPolitics.

Скоро сви објављују агресиван садржај посвећен подршци републиканском кандидату Доналду Трампу.

Млади Македонци који воде ове сајтове кажу да их уопште није брига за Доналда Трампа, али да одговарају на економске подстицаје. Велики број "кликова", посебно оних од интернет корисника из САД, значи много када се рачуна зарада од реклама.

Неки од власника сајтова и људи који их воде рекли су за Базфид њуз да су научили да је дијељење текстова на Фејсбуку најбољи начин за стварање великог "саобраћаја", и да су сензационалистички и често нетачни и измишљени садржаји најчитанији.

Резултат тога јесте да је Македонија постала средиште за ширење нетачних информација у корист Доналда Трампа.

"Да, информације на блоговима су често нетачне и лажне, али логика иза свега јесте: 'Ако људи кликћу на то, користи га'“, истакао је за Базфид студент из Велеса који води један од сајтова.

Извор: Базфид/РТС