latinica  ћирилица
04/11/2016 |  10:48 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Научници тврде: Пушење изазива промјену ДНК

Научници су открили да се код просјечног пушача (20 цигарета на дан) може појавити у просјеку око 150 мутација у свакој ћелији у плућима, сваке године.

Те промејне су трајне и остају чак и након што особа престане да пуши. Научници истичу да ДНК тумора може да објасни основне узроке других врста рака.

Студија је објављена у журналу “Наука“ и спровела ју је интернационална група, укључујући и “Велкам траст сангер институт“ из Националне лабораторије Лос Аламосе у Новом Мексику.

Анализа је показала директну везу између броја конзумираних цигарета током живота и броја мутација у ДНК тумора.

Аутори су открили да пушење кутије цигарета дневно може да изазове:

- 150 мутација у свакој плућној ћелији сваке године;

- 97 у гркљану;

- 23 у устима;

- 18 у бешици;

- 6 у јетри.

“Што је већи број мутација, веће су шансе да ће се оне појавити у кључним генима које називамо генима канцера, који претварају нормалне ћелије у ћелије канцера“, рекао је професор Сир Мајк Стретон са Института.

Научници истичу да у ткивима као што су плућа, која су директно изложена диму, могу да пронађу мутације настале усљед хемикалија у дуванском диму, од којих су најмање 60 канцерогених.

Ипак, исти образац нису пронашли у ткивима као што је бешика, која нису директно изложена дуванском диму. Они наводе да у овим органима пушење као да убрзава природни процес мутације, али начин на који се то дешава је “мистериозан и сложен“.

“Истраживањем генома канцера, наћи ћемо старе трагове изложености који су били одговорни за проузроковање карцинома, и то би могло да води потенционалној превенцији“, закључио је професор.

Извор: Б92