latinica  ћирилица
03/11/2016 |  08:43 ⇒ 08:43 | Аутор: РТРС

"Рај на Земљи": Насељено мјесто на којем нема комараца

Исланд је једно од ријетких насељених мјеста на Земљи на којем нема комараца, а нико не зна тачно зашто, пише Њујорк тајмс.

Исланд није ни приближно хладан као Антарктик на којем комарци због ниских температура не би могли никад да преживе, нити му мањка извора и језера који комарцима прилично погодују за размножавање.

Комараца има у свим сусједним државама – Норвешкој, Данској, Шкотској, па чак и на Гренланду – што цијели случај чини само још мистериознијим.

Највјероватнија теорија до сада је да их на дистанци држи океанска клима – комарци лежу јаја на ниским температурама, а ларве се излежу када отопли. На Исланду су међутим, заступљене три смјене хладних и топлих периода годишње, па научници претпостављају да би такви услови могли да буду сувише нестабилни за опсанак ових инсеката.

Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC)

Према другим, могуће је да се узрок овог феномена крије у хемијском саставу самог тла Исланда, или у води, односно да постоје хемијска једињења која комарци не толеришу.

Ипак, глобално загријавање могло би да промијени све – раст глобалне температуре ваздуха у посљедњих 20 година проузроковао је насељавање око 200 нових врста инсеката на подручје Исланда. Уколико се овај тренд настави, комарце ће можда бити могуће наћи и на овом мјесту.

Ипак, то нису нужно лоше вијести – рибе би у том случају на располагању имале још један извор хране.

Извор: Б92