latinica  ћирилица
02/11/2016 |  19:21 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

Бебе воле рутину

Беби је од првог дана потребна рутина, оквир у који су уклопљене потребе попут спавања, храњења, превијања, мажења и игре, наводе психолози.

Што је та структура јаснија, новорођенче се осјећа сигурније, јер зна када шта слиједи. Већ неколико дана од рођења, почиње да разврстава свијет око себе, сматра Ана Валгрен, шведски стручњак за васпитање дјеце..

- Дијете тражи повезаност узрока и посљедице, тако учи како функционише оно што га окружује. Суштинска потреба сваке бебе је да открива правилности - каже Рената Барт, њемачки психолог.

Она препоручује родитељима да је најбоље да се оријентишу прама основним потребама бебе - спавања, храњења и игре, па из тога да развијају рутину коју дијете може да препозна. И савјетује сљедеће:

* Када је вријеме за спавање, спустите ролетну, навијте музичку кутију и побрините се да беба увијек заспи на исти начин - у кревету или вашем наручју. Задржите једном одабрани редосљед и након неколико дана ће знати да се ролетна спушта јер је вријеме спавања, па ће постати поспана.

* Док је храните, одаберите тиху музику и одређено мјесто на којем ћете дојити бебу или јој давати флашицу млијека. Тако ће се најмлађи радовати оброку чим чују музику или кренете ка уобичајеном мјесту за храњење.

Извор: Вечерње новости