latinica  ћирилица
31/10/2016 |  08:28 ⇒ 08:28 | Аутор: РТРС

Професор комадом папира дјеци објаснио како функционише свијет

Један професор је подијелио папире ученицима и рекао да их згужвају у лоптицу. Потом је испред катедре поставио корпу за смеће.
(Фото: istockphoto.com) -
(Фото: istockphoto.com)

“Задатак је једноставан. Ви представљате становништво ове земље. Свако има шансу да се обогати и уђе у вишу класу. Како бисте то постигли, само треба папирне лоптице да убаците у кош", рекао је професор.

“То је неправда“, одмах су се побунили ученици у задњим клупама. Видјели су како ученици у предњим редовима имају много веће шансе, али професор се није обазирао.

Ученици су гађали и, као што је и било за очекивати, већина (али не сви) ученика из првих клупа је погодила. Само неколицина из задњих редова је успјела да погоди кош.

“Што сте били ближе кошу, шансе су вам биле веће. Тако у стварном животу изгледа повлашћеност“ истакао је професор.

"Јесте ли примијетили како су се на неправду бунили само они у задњим клупама? С друге стране, они у првим клупама нису уочавали колико су повлашћени. Све што су видјели је метар и по између њих и циља“ упозорио је професор.

“Ваш посао, као ученика који имају привилегију да примају образовање, је да будете свјесни свог повлашћеног положаја. Ваша повластица је образовање, зато треба да дате све од себе и постигнете велике ствари. А да притом увијек имате на уму и да се борите за права оних иза вас који нису били толико срећни“ рекао је професор.

Понекад нисмо свјесни повластица које имамо.

Извор: Б92