latinica  ћирилица
30/10/2016 |  16:20 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Преокрет у лијечењу дијабетеса

Без ињекција инсулина, без зависности од његовог редовног уношења, без мјерења висине глукозе, без опасности од озбиљних компликација.
Дијабетес - Фото: илустрација
ДијабетесФото: илустрација

Без ињекција инсулина, без зависности од његовог редовног уношења, без мерења висине глукозе, без опасности од озбиљних компликација. То је сан милиона оболелих у свету и 730.000 пацијената у Србији који пате од дијабетеса, болести током које поступно одумиру ћелије у панкреасу. Оне у нормалним околностима, код здравог човека, стварају у тијелу хормон инсулин.

Научницима из прашког Института клиничке и експерименталне медицине успјело је да тај процес зауставе. Пронашли су механизам којим је могуће претпрограмирати ћелије, које стварају ензиме за варење, да продукују инсулин. Пацијенти обољели од дијабетеса 1 тако добијају реалну наду да се потпуно излијече.

Тим научника из ИКЕМ-а, по пројекту др Томаша Кобласе, а на челу са др Франтишеком Саудеком, овим се веома интензивно бави двије године.

- Ово истраживање отвара нове могућности у области молекуларног лијечења дијабетеса, које почивају на коришћењу сопствених ћелија пацијента и њихове безбиједне промјене у ћелије које стварају инсулин помоћу коришћења синтетских медијаторних РНА. Овакав поступак је веома поуздан и сигуран. До сада су слична истраживања за претпрограмирање ћелија користила вирусе као "носиоце", али они су веома проблематични и могу да доведу до канцерогених процеса. Наша метода је у том смислу безбедна, користи једино сопствене механизме у тијелу, којим ћелије не могу да се оштете. Тек смо на почетку, на нивоу тестирања ћелија - објашњава др Коблас, из Лабораторије Лангерхансових острва Центра експерименталне медицине ИКЕМ-а.

За неколико мјесеци, како је најавио др Коблас, почеће тестирања на животињама. Код првих пацијената, према његовим ријечима, овај метод лијечења, уколико све буде ишло по најидеалнијем сценарију, могао би да се примјени у наредних пет године.

Уколико би успјело да се све уведе у примјену, период између апликације специфичних фактора у ћелије панкреаса и оздрављења пацијента био би само - двије недјеље!

- Промјена ћелија је релативно брза, у кратком року могу да почну да стварају инсулин и чак да пронађу и најближи пут како да тај хормон ослобађају. Нове, промијењене бета-ћелије се, показују наша истраживања, понашају потпуно исто као код здравог човјека - производе тачно толико инсулина колико је тијелу потребно, дакле у зависности од јела и тјелесног става - указује др Коблас.

Септембра ове године, управо за ово истраживање, др Коблас је добио значајно међународно признање, које додјељује "Новартис" за иновације у области биомедицине.

Извор: Новости