latinica  ћирилица
29/10/2016 |  14:04 | Аутор: РТРС

У Српској годишње 4.500 новообољелих од можданог удара

У Републици Српској сваке године буде око 4.500 новообољелих од можданог удара, који се може догодити било коме, због чега је веома важна превенција ове болести, поручили су данас доктори Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, УКЦ Српске је организовао на Тргу Крајине у Бањалуци бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви, као и скрининг на постојање фибрилације атрија, то јесте неправилан срчани рад.

Начелник Клинике за неурологију УКЦ-а Александра Доминовић Ковачев рекла је да је циљ да се грађанима скрене пажња на ризике од можданог удара, те им се пошаље порука да се мождани удар може лијечити.

"УКЦ Републике Српске је кадровски, дијагностички и терапеутски оспособљен за лијечење можданог удара, уколико се на вријеме препозна и адекватно реагује", рекла је Ковачев.

Она је додала да су најважније превентивне активности ове болести мјерење крвног притиска, шећера у крви, мјерење масноће, те редовно контролисање срчане активности, здрава исхрана и активан живот.

Доктор Неуролошке клинике УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да Удружење неуролога Републике Српске уз помоћ руководства УКЦ-а Српске и подршку предсједника, Владе и Фонда здравственог осигурања Републике Српске већ пет година спроводи превенцију настанка можданог удара, тако што се у градовима и општинама организују бесплатна мјерења свих параметара који указују на могућност појаве ове болести.

"Када смо правили план за овај пројекат 2011. године, евидентирано је да је у Републици Српској од можданог удара умрло 13.500 људи, а рођено 9.500 беба", рекао је Ђајић.

Он је навео да је током пројекта прегледано више од 30.000 људи, од којих је неколико хиљада људи морало на операцију, док неколико десетина хиљада особа треба да пије лијекове против згрушавања крви.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дарко Томаш рекао је да Фонд од почетка подржава и финансира овај пројекат, који је показао да је веома исплатив и друштвено користан јер је спасио велики број живота.

"Осим тога, уштеђени су милионски износи за трошкове лијечења, рефундације боловања, али и велике трошкове за породицу обољелог", рекао је Томаш.

Према његовим ријечима, Фонд је у првим годинама реализације пројекта издвајао око 500.000 КМ, док је посљедње двије године тај износ између 100.000 и 200.000 КМ.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Мирко Станетић истакао је да је превенција кључ успјеха у лијечењу можданог удара.

"Неуролошка обољења некада су приписивана само старијој популацији. Али, свједоци смо да данас има пуно и млађих особа које оболијевају од различитих неуролошких обољења, па и можданог удара", рекао је Станетић.

Према његовим ријечима, УКЦ Српске једна је од ријетких здравствених установа која је давно почела лијечење можданог удара апликацијом алтерплазе, односно лијечење у првих неколико сати, када је болест најагресивнија.

Извор: Срна