latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:54 ⇒ 27/10/2016 | 08:18 | Аутор: РТРС

Бањалучанин Митар Медовић, 91-годишњи волонтер Црвеног крста (ВИДЕО)

Деведесетједногодишњи Митар Медовић 50 година се бави хуманитарним радом. На свом пони бициклу, храну и лијекове из бањалучког Црвеног крста развози болеснима и сиромашнима. Добио је бројна одликовања, али најважнија су она, каже Митар, када види захвалност људи којима несебично помаже.
Митар Медовић - Фото: РТРС
Митар МедовићФото: РТРС

Митар Медовић бициклом већ пола вијека обилази млађе од себе, носи им храну и лијекове. Аутомобил никада није возио, чак ни службени када је био полицајац.

Иако је завршио гимназију, подофицирску, политичку школу и курс за криминалистику, нису га унаприједили у команданта. Каже, био им је кориснији на улици, јер му није измакао ни један преварант или лопов. Сви су га познавали, али и он њих.

Хватао је, истиче и домаће и стране лопове, а ријешио је око 500 кривичних дјела.

Иако су га пензионисали у најбољим годинама, није сједио скрштених руку. Волонтерски је приступио Црвеном крсту и ухватио се у коштац са сиромаштвом и болестима.

Као волонтер Црвеног крста помагао је послије разорног земљотреса 1969. и мајских поплава у Бањалуци 2014, али и за вријеме Нато бомбардовања у Београду. И Космет је лично обишао 1999. за вријеме погрома Срба. 

За своју хуманост Митар је добио више од 30 захвалница и признања. На прсима поносно истиче два ордена- један од Тита, а други Златни знак Црвеног крста и Крст милосрђа, којим га је одликовао предсједник Милорад Додик.

Каже да никада није имао великих жеља, осим очувања Српске и боље будућности за младе. То жели и свом унуку, незапосленом магистру пољопривреде.

Митар је јуче прославио 91. рођендан. Већ пола вијека, долази у оронулу бараку мјесног Црвеног крста да организује пенизонере и подијели помоћ сиромашнима. Али, од данас, то ће радити у мраку. Наиме, бањалучка уГрадска права дала је налог да се искључи електрична енергија. Митар каже да се нада да ће свјетло поново бити упаљено.