latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:50 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Десетак семберских мљекара биће искључено из система откупа (ВИДЕО)

Десетак произвођача млијека у Семберији биће искључени из система откупа млијека, јер нису редовно контролисали здравствено стање музних грла на заразне и паразитарне болести.
Мљекари - Фото: Screenshot
МљекариФото: Screenshot

Републички ветеринарски инспектори регистровали су неправилности и у неколико откупних станица, које ће бити санкционисане због непотпуне документације о имањима са којих преузимају млијеко. 

Да би се млијеко из Српске могло извозити у ЕУ, уведени су стандарди контроле производње и откупа млијека, које је захтијевала Европска комисија за храну. Фарме и сеоска имања у систему откупа морају бити под редовном контролом стручних служби Министарства пољопривреде. Свако грло мора бити евидентирано и посједовати здравствени картон.

Ипак, посљедње контроле ветеринарских инспектора су регистровале неправилности, нарочито код фармера који имају једну или двије краве и повремено испоручују млијеко.

Љиљана Гојић, главни републички ветеринарски инспектор истиче да они нису у сталном надзору и повремено наилазе на такве случајеве и санкционишу како саме откупљиваче, тако и фармере.

Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде рекао је да је ово министарство ангажовало савјетодавну службу која ће све субјекте у производњи млијека информисати о овим правилницима и условима које они морају да испуне.

Контроле квалитета млијека, услова производње и откупа биће настављене. У Српској је регистровано око 1.200 откупних станица за млијеко и пет хиљада фарми, за које се годишње издвоји из буџета око 25 милиона марака.