latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:30 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

У Санском Мосту за Србе повратнике још 28 кућа (ВИДЕО)

Влада Српске помоћи ће обнову и изградњу кућа Срба повратника на подручју Санског Моста и Босанског Петровца са 1.200.000 марака.
Сански Мост: Чордаш и начелник општине - уговор о обнављању кућа повратницима - Фото: РТРС
Сански Мост: Чордаш и начелник општине - уговор о обнављању кућа повратницимаФото: РТРС

 До половине наредне године у Санском Мосту за Србе повратнике требало би да буде изграђено и реконструисано 28 кућа девастираних током протеклог рата, а на подручју Босанског Петровца 13.

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске, Давор Чордаш потписао је са 41 српском повратничком породицом и представницима федералних општина Сански Мост и Босански Петровац уговоре о обнови и изградњи кућа на подручју ове двије општине. 

Обнова кућа, вратила је наду онима који су се одселили да ће на родној груди, почети живот испочетка. Новац за обнову кућа обезбијеђен је кредитом саудијске владе, чија је вриједност око 1.200.000 марака.

Министар Чордаш је истакао да је је добро што и након 20 година од ратних сукоба постојиинтерес људи за повратком на своје огњиште.

Од пријератних 27. 000 Срба, до сада се у Сански Мост вратило њих око 1. 200.

"Зашто није више, то је дуга прича. Међутим, мислим да би повратак у Сански Мост требао ићи пуно пуно боље. Међутим, никада није касно, то су њихови домови, то су њихове куће, они су увијек добро дошли у Сански Мост", рекао је Мустафа Авдагић, начелник Општине Сански Мост. 

Реконструкција и изградња кућа у Санском Мосту и Босанском Петровцу требало би да буду завршене до маја наредне године.