latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:25 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Француска: Камп Џунгла "очишћен" од миграната

Француске власти су саопштиле да су окончале "чисћење" мигрантског кампа "Џунгла" у лучком граду Калеу, три дана након почетка операције рушења тог кампа.
Камп Џунгла (Фото: twitter@realkingrobbo) -
Камп Џунгла (Фото: twitter@realkingrobbo)

"Ово је крај "Џунгле", наша мисија је завршена. Више нема миграната у кампу", саопштила је префект департмана Па-де-Кале Фабијен Бусио, преноси Би-Би-Си и додаје да је ова објава регионалне званичнице стигла док су ватре и даље горјеле у кампу, након што су их мигранти запалили током протекле ноћи и јутра.

Би-Би-Си наводи да је овај камп постао кључни симбол мигрантске кризе у Европи, са његовим становницима који су очајнички покушавали да се домогну Велике Британије. Власти су од понедјељка организовале одвожење миграната аутобусима у фруге дијелове Француске.

У прва два дана операције, 3.242 одрасла мигранта напустила су камп аутобусима, док је 772 дјеце смјештено у Привремени пријемни центар, према подацима Министарстава унутрашњих послова и за стамбена питања.

У "Џунгли" је, према подацима француских власти, живјело 6.300 миграната, док хуманитарне организације тврде да их је тамо било више од 8.000.

Извор: Танјуг