latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:25 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Одржана скупштина СУБНОР-а Српске (ВИДЕО)

Скупштина Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата одржала је редовну сједницу, на којој је разматран план рада за наредни период.
СУБНОР - Фото: РТРС
СУБНОРФото: РТРС

Између осталог, пажњу ће усмјерити на његовање традиције ослободилачких ратова, активније учешће чланства на остваривању и примјени Закона о споменицима и спомен-обиљежјима са органима локалне самоуправе, али и заједничком обиљежавању историјских мјеста и датума са СУБНОР-ом Србије. Ове године, Савез удружења бораца НОР-а из Српске добио је статус организације од посебног значаја.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоја Гајић рекао је данас да ће се традиционално посветити пажња историјским догађајима и личностима из НОР-а.

"У Српској смо и даље богати догађајима из НОР-а и послијератне изградње земље. Посветићемо посебну пажњу светињама које говоре о тој борби, као и бистама истакнутих бораца и народних хероја", открио је Гајић.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је да је ова популација имала историјску улогу у борби против фашизма и нацизма.

Он је додао да и данас, нажалост, постоје људи који оспоравају њихову улогу у борби против овог свјетског зла.

"Они нису у праву с обзиром на историјски моменат од 1941. до 1945. године, а то је организовање свих нормалних патриотских и здравих снага да се одупру `силама мрака и зла`, као и идеологији нацизма која је имала циљ да само себи да право на живот, а све друге народе покори и побије", поручио је Савановић.