latinica  ћирилица
26/10/2016 |  15:37 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Комисија за одбрану и безбједност без става о пресретнутим разговорима Салиховића

Комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ није данас примила к знању информацију Министарства безбједности да ли су безбједносне агенције радиле по закону о питању пресретања неких разговора у случају главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.
Комисија за одбрану и безбједност (архив) - Фото: СРНА
Комисија за одбрану и безбједност (архив)Фото: СРНА

Информација није примљена к знању јер за њу нису гласали чланови Комисије из реда хрватског народа Борјана Кришто и Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ, који су приликом изјашњавања били уздржани.

Против је била Душанка Мајкић из СНСД-а, а "за" су били Сифет Поџић и Ханка Вајзовић из Демократског фронта, Шемсудин Мехмедовић из СДА, те Дарко Бабаљ и Огњен Тадић из СДС-а.

Предсједавајући Комисије Сифет Поџић на почетку расправе је подсјетио да је Комисија на једној од ранијих сједница затражила од Министарства безбједности БиХ да колегијумима домова Парламентарне скупштине БиХ достави информације у вези са посљедњим дешавањима, а тичу се појаве транскрипта пресретнутих разговора који озбиљно инкриминишу Салиховићев рад и поступање.

Мајкићева сматра да ова информација није ни требало да се нађе на овој комисији, него да је у надлежности друге комисије, те да су јавности изнесени повјерљиви подаци.

- Ово је паклени план. Министар безбједности, директор Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ и замјеник предсједавајућег ове комисије су кадар СДС-а. Немојте да правимо циркус - рекла је Мајкићева.

Бабаљ је рекао да је поносан што је учествовао у процесу, а у складу са законом, у којем је Салиховић суспендован.

- Свака част министру и полицијским службама што су ушли у одлучну борбу против криминала - додао је Бабаљ.

Поџић, који је предсједавајући Комисије, изјавио је новинарима након сједнице да му је драго што је у извјештају наведено да ниједна од безбједносних агенција није прекршила своја овлашћења и да су радили према налогу Тужилаштва БиХ.

Директор СИПА Перица Станић навео је да је оно што је Агенција доставила Министарству као допис "чисто, професионално, јасно, без улажења у тајне податке и без одавања или било каквог парафразирања било којег тајног податка".

- У конкретном предмету испоштовани су законитост и стандардне процедуре, а да ни једним дијелом није нарушена тајност података - истакао је Станић.

Он је подсјетио да је у току истрага која се води пред Тужилаштвом БиХ, те да није упутно износити било какве информације да се не би ометао рад правосуђа.

Комисија је примила к знању информацију о посјетама чланова Комисије појединим регионалним канцеларијама Граничне полиције БиХ и стању на граничним прелазима у БиХ.

Поџић је изјавио да је ефикасност рада Граничне полиције БиХ пуно боља.

- Замолио сам све чланове комисије, с обзиром на то да је пред нама усвајање буџета за наредну годину да Граничној полицији Бих и Управи за индиректно опорезивање БиХ одобри оно што буду захтијевали, будући да су гранични прелази поприлично неуређени, а запослени у те двије институције раде у веома тешким условима - истакао је Поџић.

Примљена је к знању и информације о посјетама Комисије и парламентарног војног пвјереника појединим бригада Оружаних снага БиХ.

Мајкићева је тражила да тачке дневног реда о посјетама Граничној полицији БиХ и Оружаним снагама БиХ буду скинуте са дневног реда јер су биле једнонационалне и у свим, осим у једном случају, био је сам предсједавајући Комисије Поџић.

Извор: СРНА