latinica  ћирилица
26/10/2016 |  15:35 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Бањалука: Скуп о повезивању студената и послодаваца (ВИДЕО)

На Економском факултету у Бањалуци, у организацији асоцијације Академац, одржан је скуп чији је циљ повезивање судената и послодаваца. Директори и менаџери из фармацеутске индустрије, банкарског сектора, прехрамбене индустрије, ИТ сектора и телекомуникација одговарали су на питања студената, а најчешће питање - како до праксе.
Бањалука: Скуп о повезивању студената и послодаваца - Фото: РТРС
Бањалука: Скуп о повезивању студената и послодавацаФото: РТРС

Студенти су сагласни да су задовољни стеченим теоријским знањем, али са праксом ипак не, јер, како кажу, пракса им се састоји од учешћа у пројектима за које се сами пријаве.

Јована Келечевић, студент 4. године Економског факултета у Бањалуци, каже да  би у идеалном свијету послодавци одржавали контакт са студентима и били упознати са стеченим знањем студената од 1. године до краја студија.

Како до праксе - била су најчешћа студентска питања упућена послодавцима који су похвалили кадрове који излазе са Бањалучког универзитета. Ипак, период адаптације у компанијама траје више од годину дана.

"Сада улазимо у ту неку завршну фазу која ће трајати двије године гдје желимо што више радити на повезивању тржишта рада, односно послодаваца са једне стране, и свих образовних институција у БиХ са друге стране", истиче Саша Марковић, директор ОКЦ Бањалука.

Закључено је да је неопходно организовати Савјете на факултетима који ће бити састављени од послодаваца, представника студената и професора, који ће радити на стварању услова за квалитетну студентску праксу.