latinica  ћирилица
26/10/2016 |  15:08 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Кецмановић: Српска да се не плаши распакивања Дејтона јер би се распаковала БиХ

Академик Ненад Кецмановић оцијенио је да би Република Српска требало да се ослободи страха од пријетње распакивања Дејтонског споразума јер се тиме не би распаковала Српска, него БиХ и Федерација БиХ.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

- Ако Валонија може да блокира 20 држава ЕУ, ваљда и Српска са пола територије и трећином становништва, може да каже какву хоће БиХ - рекао је Кецмановић на Београдском сајму књига.

Он је на промоцији издања Представништва Републике Српске у Београду рекао да се може поставити питање зашто би Република Српска бесконачно инсистирала на Дејтонском споразуму, ако га нико други неће?

- Можда се већ једном треба ослободити страха од пријетње распакивања Дејтона. Не би се тиме распаковала Република Српска, него БиХ и ФБиХ. Вратили бисмо се на претходно стање, у којем се бошњачко-хрватска федерација и Репубика Српска, као међународно признате стране, још нису биле договориле да се удруже у БиХ - рекао је Кецмановић.

Он сматра да и Анекс 4 Дејтонског споразума /Устав/ треба изнијети на референдум јер народ у Републици Српској никада није имао прилику да се изјасни у БиХ, што је пракса у цивлизованим и демократским државама у свијету.

- Нисам за рушење Дејтонског споразума, али зашто да и Српска једном не каже да нема ништа против. Увјерен сам да би Бошњаци и њихови западни патрони почели да га бране. А имали би и зашто. Њима је много више стало до опстанка БиХ, а без Дејтона ње неће бити - рекао је Кецмановић.

Он је истакао да Дејтон Република Српска већ двије деценије грчевито брани, док је оптужују да га крши и да је референдум о Дану Републике Српске корак ка сецесији.

Он сматра да је провокацијом да се предсједник једне Републике /Милорад Додик/ позива на саслушање /због референдума о Дану Републике Српске/, дат добар разлог да се пожури са референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ, што неће бити нови референдум, него само актуелизација одлуке парламента Српске.

Кецмановић је рекао да то неће значити други корак ка сецесији, а још мање рушење Дејтонског споразума, него рехабилитацију изворног Дејтона и враћање само једне од ентитетских надлежности, које су политичким и правим насиљем отете од Републике Српске.

Кецмановић је подсјетио на Декларацију СНСД-а из 2015. године, да ће у 2018. години предложити Скупштини Српске референдум о статусу Републике Српске, уколико до краја 2017. године не буде видљивих елемената уважавања ставова Републике Српске и враћене њене надлежности.

Овом декларацијом, подсјетио је, предвиђено је да, уколико се грађани Српске изјасне, да су за самосталност, да Српска предложи ФБиХ мирно раздруживање уз обострано признање.

- Уколико до тога дође, декларацијом се предлаже да се на територији постојеће БиХ формира унија држава, отворених граница и слободног кретања робе - рекао је он, додајући да то није сецесионистичка и антидејтонска декларација, како се некад спочитава Додику, јер и самосталну Српску смјешта у оквире БиХ.

Промовисани су "Дејтонски споразум за мир у БиХ те зборници радова са тематских скупова "Суд и тужилаштво БиХ у функцији /де/стабилизације Републике Српске" и "Дејтонски споразум, двије деценије мира и поуке за свијет, Суд и Тужилаштво".

На промоцији су говорили и директор Представништва Репубике Српске у Београду Млађен Цицовић, главни уредник Фонда стратешке културе Ања Филимонова, те аналитичари Џевад Галијашевић, Александар Павић и Предраг Ћеранић.

Извор: СРНА