latinica  ћирилица
26/10/2016 |  14:51 ⇒ 27/10/2016 | 10:15 | Аутор: РТРС

Јеринић: Нема кажњавања војника, који су изашли на референдум (ВИДЕО)

Под истрагом су припадници Оружаних снага БиХ који су се изјашњавали на референдуму о Дану Републике Српске, потврдио је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић. Истовремено, тврди да припадници Оружаних снага који су се изјашњавали на републичком референдуму, неће бити санкционисани.
Борис Јеринић - Фото: РТРС
Борис ЈеринићФото: РТРС

Према ријечима замјеника министра Бориса Јеринића, припадници Оружаних снага свакодневно су на саслушањима. Он каже да нема писаног трага о наредбодавцу истраге.

Поједини медији објавили су да је под истрагом поручник Павић из бригаде тактичке подршке у Рајловцу код Сарајева, који је фотографисан у униформи док се изјашњавао на референдуму. Наводе да се припадници ОС БиХ саслушавају на основу анономних пријава и усмених наредби.

Душанка Мајкић, чланица Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ истиче да ако заиста то постоји, онда то питање треба упутити замјенику министра одбране.

Замјеник министра одбране Борис Јеринић сматра да нема одговорности припадника Оружаних снага који су се изјашњавали на референдуму. Он је дао усмену сагласност да сви који желе могу да се изјасне на референдуму о Дану Републике.

"Овдје не може доћи до санкција. Ја нећу дозволити да се санкционише било који војник", рекао је Јеринић.

Припадник ОС БиХ гласа на референдуму (Фото: РТРС)

Тако не мисли некадашњи официр тзв. Армије БиХ, бивше војске Федерације и први начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сифет Поџић, сада предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност. Тражи да припадници ОС БиХ који су се изјашњавали на рефереднуму одговарају, јер су се, каже, заклели да штите Устав БиХ.

"Ако Уставни суд БиХ донесе одлуку да је нешто неуставно, а припадник ОС БиХ то подржи, онда мора да сноси одговорност. Захтијевам и тражим да ти људи који су прекршили закон одговорају", рекао је Поџић.

С обзиром на то да је референдум универзално демократско, уставно и законско право, није најјасније који су закон прекршили. Истовремено нико не позива на одговорност Мирзу Џидића који је недавно у униформи Оружаних снага БиХ са неколицином истомишљеника на друштвеним мрежама, писао да новинарку која је критиковала ношење бурке, треба силовати, прегазити аутомобилом и запалити.

Она је искористила своје уставно право на слободу изражавања. О дволичности појединаца и институција, поштовању устава и правима грађана у БиХ, довољно.