latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:52 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Планирано да Чоловић свједочи против бивших официра ЈНА

Жупанијски суд у Сплиту је и и званично потврдио да је Чедо Чоловић, који је недавно осуђен као хрватски шпијун, свједок у оптужници против пензионисаног генерала РСК Борислава Ђукића и још седам бивших официра ЈНА.

Чедо Чоловић је свједок оптужнице против бивших припадника ЈНА и Војске РСК који се терете за ратни злочин над цивилним становништвом, пише Јутарњи лист.

Међу оптуженицима једино је Ђукић доступан хрватском правосуђу, док остала седморица то нису, па ће се на приједлог државног тужиоца одлучивати о суђењу у одсутности недоступних оптуженицима на скорашњој сједници оптужног вијећа, саопштено је из Жупанијског суда.

Јутарњи пише да су осим Ђукића коме се суди за рушење бране Перуче, оптужницом обухваћени потпуковник Јован Грубић (60), пуковници Милорад Радић (69), Драган Харамбашић (70), Петар Андрић (69), Владимир Давидовић (67), капетан прве класе Илија Пријић (59) и капетан Слободан Вујко (55).

Ђукића је у марту ове године Хрватској изручила Црна Гора. Он је највише рангирани официр ЈНА и Војске РСК који ће сјести на оптуженичку клупу у Хрватској.

"Оптужница је великим дијелом темељена управо на исказима Чоловића и других бивших припадника крајинске војске које су их више пута давали теком обавјештајних разговора с истражиоцима Одјељења за ратни злочине Службе криминалистичке полиције ПУ шибенско-книнске, а након повремених долазака из Србије и боравка у родним мјестима у околини Дрниша и Книна", наводи Јутарњи лист.

Виши суд у Београду је прије два мјесеца потврдио нагодбу између Чеда Чоловића и Тужилаштва и осудио га на три године затвора на основу споразума о признању.

- Чоловић је био уцеијњен подизањем оптужнице за ратне злочине. За неколико посљедњих година, колико је радио за хрватску СОА, ступао је у контакт с бившим саборцима из ВСК који су могли да свједоче против Срба оптужених у Хрватској за ратне злочине. Сви који су пристали да свједоче добили су опрост за ратна дјела или дебелу новчану надокнаду - рекао је добро обавјештени извор.

Извор: Агенције