latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:43 ⇒ 27/10/2016 | 08:56 | Аутор: РТРС

Ђокић: Средства руског клириншког дуга оперативна за неколико мјесеци (ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Сарајеву да би средства од клириншког дуга Руске Федерације требало да буду оперативна за неколико мјесеци, можда чак и до краја године.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Средства од клириншког дуга Русије требало би да буду оперативна за неколико мјесеци – бар се тако нада министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Ђокић је у Сарајеву поновио да је приједлог отишао из БиХ и да се сада чека изјашњење руске стране. Према том приједлогу, дио средстава требао би бити уплаћен Савјету министара и дистрикту Брчко, док би већи дио, сразмјерно установљеној формули, био подијељен на РС и Федерацију БиХ. Од 125 милиона америчких долара, Српској би припало 36,2 милиона.

Да је Српска стабилно мјесто за инвестиције, Ђокић је истакао на конференцији "Велика Британија – пословна размјена, рударство Балкана“, која је била и прилика за представљање потенцијала у БиХ. 

Република Српска има око 550 милиона тона резерви разних врста минералних сировина, највише угља, и приоритет у будућности требало би бити квалитетно искоришћавање ове сировине, истакао је Ђокић који је указао и на велике енергетске пројекте у Српској. Један од највећих је Термоелектрана Станари, који је реализовала британско-српска компанија ЕФТ, а присутност британских компанија у овој области потврђује и компанија Грос у руднику олова и цинка у Сасама.

"Компанија Минеко тренутно истражује лежишта антимона на локацији Источног Горажда. Инвестиција је вриједна око 4,7 милиона марака и увјерен сам да ће она бити успјешно завршена", рекао је Ђокић.

Да су компаније из Велике Британије итекако заинтересоване за ово подручје, потврђује и долазак на конференцију британских стручњака из области експлоатације угља, финансијских и техничких капацитета, те заштите животне средине.

"БиХ, као и друге земље западног Балкана, има велики интерес за модернизацију овог сектора. Из тог разлога данас имамо девет компанија из Велике Британије које су дошле овдје да понуде своје знање и да би видјели какве су могућности за инвестирање", рекао је британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон.

Оно што је сигурно, Српска са инвестицијама неће стати.

"Ми у РС се припремамо за изградњу новог термоенергетског објекта. То је блок 2 ТЕ Гацко и увјерени смо да ћемо успјешно водити ову активност. Такође, ради се на реализацији још једног великог пројекта, а то је рудник и ТЕ Угљевик 3 у који је наш партнер, концесионар, већ је инвестирао значајан дио финансијских средстава", рекао је Ђокић.

Одговарајући на новинарска питања Ђокић је истакао да још није донесена одлука о продаји акција Рудника жељезне руде Љубија, за који су заинтересована два купца и да је ниска цијена електирчне енергије успорила динамику инвестирања у Угљевик.