latinica  ћирилица
26/10/2016 |  11:37 | Аутор: РТРС

Слана храна изазива хркање

Претјеран унос соли доводи до повећања нивоа течности у организму, због чега, када лежимо или спавамо долази до сужавања дисајних путева и отежаног дисања, па самим тим и до хркања.

Ако се ноћу често будите због хркања, мање солите храну, савјетују научници клинике Порто Алегре у Бразилу. По њиховом мишљењу претјеран унос соли доводи до повећања нивоа течности у организму, због чега, када лежимо или спавамо долази до сужавања дисајних путева и отежаног дисања, па самим тим и до хркања.

До овог закључка су дошли у истраживању у којем је једна група испитаника свакодневно пила диуретичке лијекове и поштовала режим исхране са смањеним уносом соли, док друга није. Медикаменти за избацивање течности и прописани режим исхране су уведени да би се смањио ниво соли у организму и избацио вишак воде.

Том приликом су установили да се изузетно опасна апнеа у којој престаје дисање јавља због дневног умора, хипертензије, срчаних проблема, али и дужине врата! Што је врат дужи ризик за настанак овог непријатног стања је већи, истичу бразилски стручњаци, уз напомену да треба обратити пажњу и на гојазност, алкохолизам, пушење.

Извор: Вечерње новости