latinica  ћирилица
26/10/2016 |  11:05 | Аутор: РТРС

Мило Ђукановић напушта све државне функције

Црногорски премијер Мило Ђукановић напушта државне функције, а њега ће на функцији премијера, ако Демократска партија социјалиста добије мандат за састав Владе, замијенити високи функционер те странке Душко Марковић.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

Главни одбор ДПС-а одлучиће током дана о приједлогу страначаког Предсједништва да Марковић буде кандидат за мандатара нове црногорске владе, након парламентарних избора који су одржани 16. октобра.

Кандидатуру Марковића Предсједништво је утврдило на сједници одржаној у уторак и то није изненадило црногорску јавност, иако се Ђукановић током предизборне кампање, а ни раније, није изјашњавао о својој државничкој каријери.

Ђукановић је раније два пута напуштао премијерску функцију, али се и враћао, како је тада објашњавано, због политичких потреба, јер је оцијењено да је његово искуство и даље незаобилазно у важним државним пословима.

Иако Ђукановић одлази са државних функција има мишљења да би он могао бити кандидат за предсједника Црне Горе, на предсједничким изборима 2018. године.

Свјетске агенције јављају су да ће дугогодишњи премијер Црне Горе поднијети оставку на ту функцију и да ће га на тој функцији замијенити партијски колега Душко Марковић.

АП наводи да Ђукановић спрема оставку "послије више од 25 година неоспорне власти", али напомиње да је он у прошлости двапут подносио оставку, али да се враћао на власт било као премијер, било као предсједник.

Америчка агенција подсјећа и да је Ђукановић 1991. године са само 29 година постао најмлађи премијер у Европи и истиче да је он међу балканским лидерима најдуже на власти.

Дугогодишњу власт Ђукановића на мјесту премијера или предсједника наглашава и Ројтерс, који додаје да га опозиција оптужује за ауторитаризам и корупцију.

Британска агенција примјећује да Ђукановић није рекао да ли ће изаћи из политике, или ће остати предсједник ДПС-а.

Извор: РТС