latinica  ћирилица
26/10/2016 |  08:39 | Аутор: РТРС

Суд у Хагу напустила и трећа афричка земља

Трећа афричка земља, Гамбија, саопштила је да напушта Међународни кривични суд, послије Јужне Африке и Бурундија.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

Ово изазива страховање од масовног изласка из тог тијела које се бави процесуирањем неких од најтежих злочина на свијету.

Званичници ове западноафричке земље објавили су синоћ ту одлуку преко телевизије оптужујући суд да се на нефер начин усмјерио на Африку.

Претходно је Јужна Африка, чврсти присталица тог суда за вријеме предсједника Нелсона Манделе обавијестила генералног секретара УН да се повлачи из суда. Прошле недјеље је предсједник Бурундија потписао документе о напуштању суда.

Само Африканци оптужени су у седам случајева који се воде на овом суду или њихови процеси треба да почну, мада је суд почео истражне радње и на другим мјестима.

Одлука Гамбије је такође изненађујућа имајући у виду да је главна тужитељка суда Гамбијка Фату Бенсуда.

Министар информисања Гамбије Шериф Баба Боџанг рекао је у саопштењу касно синоћ да се суд бави "прогоном Африканаца и посебно њихових вођа". Он је оптужио "најмање 30" западних земаља да су починиле ратне злочине против својих грађана од када је МКЦ основан прије више од десет година и рекао да ниједна од њих није на мети суда.

Групе за одбрану људских права често оптужују за кршења људских права предсједника Гамбије Јахју Џамеха, једног од афричких вођа који је најдуже на власти.

Званичници других афричких земаља које су кртичне према суду, међу њима су Уганда и Кенија, рекли су да још нису одлучили да ли ће из њега изаћи. Званичници Уганде рекли су да ће то бити "врућа тема" на састанку Афричке уније у јануару.

Хашки суд бави се суђењима за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности основан је 17. јула 1998. Римским статутом,. До сада су 124 земаље потписале Римски статут и постале чланице суда.

Извор: БЕТА