latinica  ћирилица
26/10/2016 |  08:29 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Путин и Обама ипак "нешто договорили"?

Упркос мишљењу да амерички и руски предсједник немају никакав контакт у вези са ситуацијом у Сирији, руски извори тврде другачије, пише Спутњик.
Барак Обама и Владимир Путин (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Барак Обама и Владимир Путин (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin)

Почетком септембра предсједник САД Барак Обама обећао је руском лидеру Владимиру Путину да ће за седам дана обезбеијдити одвајање терориста од опозиције у Сирији, а ако до тога не дође, Русија ће добити одријешене руке за наставак акција у Алепу, саопштио је политиколог Петар Дуткевич.

Портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков одбио је да коментарише ову информацију.

- Без коментара - рекао је Песков, одговарајући на питање да ли је ова информација тачна.

Ово саопштење је на сједници Међународног дискусионог клуба "Валдај" дао политиколог Петар Дуткевич, обраћајући се замјенику министра иностраних послова Русије Михаилу Богданову.

- Добио сам неке информације; не знам колико су тачне, молим вас да прокоментаришете. Информација је добијена на састанку господина Путина и господина Обаме у Хангџоу у септембру у Кини, који је био посвеећен примирју у Алепу - навео је Дуткевич.

По његовим ријечима, америчка страна је предложила Путину да успостави седмодневно примирје. Притом, Русија и Сирија, према Дуткевичевим информацијама, треба да формирају хуманитарни коридор, а САД да обезбиједе одвајање опозиције и терориста.

- Господин Путин је посумњао и рекао:"Зашто тако мало, да ли имате довољно времена да их подијелите?" На то је амерички колега одговорио, не знам колико је то истинито, да је довољно. Ако то не буде било довољно, тада ће дати одријешене руке руској страни за наставак војних акција у Алепу и око Алепа - додао је Дуткевич.

Извор: Спутњик