latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:48 | Аутор: РТРС

Мелем за опекотине

Ако се опечете, боље је да се одмах по настанку опекотина на кратко пусти хладна вода, а затим млака, како би се подстакла циркулација. Потом треба користити мелем од свињске масти, бјеланцета и ракије комовице.
Руке - Фото: илустрација
РукеФото: илустрација

Уколико се током кувања или неких других послова у кухињи опечете, не тражите спас испод млаза хладне воде. Таква "прва помоћ" помаже само у смањењу осећаја бола јер хлади кожу и нерве, али не спречава појаву пликова, тврди Рето Ветштајн, пластични хирург из Базела.

- Довољно је да прође 20 минута од тренутка хлађења па да се бол поново јави, јер се температура коже у међувремену подигла. Да би се постигао жељени ефекат, боље је да се одмах по настанку опекотина на кратко пусти хладна вода, а затим млака (температуре између 20 и 30 степени Целзијусових), како би се подстакла циркулација - саветује овај стручњак.

За овакве немиле ситуације, стручњаци за народну медицину иначе препоручују мелем који можете да направите и сами:

- 3 кашичице свињске масти неколико пута проперите у хладној води, а затим помјешајте са једним бјеланцетом и чашицом домаће ракије, најбоље комовице.

- умутите миксером док не добијете компактну, хомогену смјесу, налик шлагу.

Овако спремљен мелем дјелотворан је код опекотина од уља, рерне, вреле воде, сунца јер стимулише регенерацију коже, не изазива болове и спречава појаву ожиљака. Опекотину треба премазати три до четири пута током дана у танком слоју. Мелем можете да чувате у фрижидеру до 12 мјесеци.

Извор: Агенције