latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:06 | Аутор: РТРС

Концентрација угљен-диоксида пробила критичну границу

Први пут послије пет милиона година ниво угљен-диоксида прешао је границу од 400 честица по милиону (ppm), а ово ће највјероватније бити прва година коју ће човјечанство завршити са рекордном количином.
загађења околине - Фото: Beta/AP
загађења околинеФото: Beta/AP

Упркос томе што се људска емисија угљен-диоксида није мијењала између 2014. и 2015. године, снажни Ел Нињо узроковао је велики скок концентрације тог гаса у атмосфери.

То је највише узроковано условима у тропским регионима које је узроковао тај глобални временски феномен, јер су биљке мање способне да апсорбују угљен-диоксид.

Осим тога, природна емисија тог гаса била је већа због учесталијих пожара.

У годишњем издању Greenhouse Gas Bulletin, Свјетска метеоролошка организација саопштила је да су новонастали услови помогли у подизању нивоа угљен-диоксида у атмосфери изнад просјека за посљедњих десет година.

У мјерној станици на вулкану Мауна Лоа на Хавајима, ниво угљен-диоксида први пут је од када се мјери прешао границу од 400 честица по милиону, што значи да на сваких милион молекула у атмосфери, долази 400 молекула угљен-диоксида.

Стручњаци упозоравају да је посљедњи пут када је ниво угљен-диоксида био толико висок било прије три до пет милиона година. Прије 19. вијека ниво се кретао око 280 честица по милиону.

Оно што је посебно забрињавајуће јесте што раст не биљежи само ниво угљен-диоксида, већ и других гасова са ефектом зелене баште. Тако, метана данас има два и по пута више него прије почетка индустријске ере, док азотсубоксида има 1,2 пута више.

Извор: РТС