latinica  ћирилица
24/10/2016 |  08:59 ⇒ 09:00 | Аутор: РТРС

Није све што се рекламира "хроно"

Много је злоупотреба све популарнијег режима.
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Хроно производи све чешће се налазе на рафовима продавница као роба која би требало да привуче купце заинтересоване за здраву исхрану. Неријетко су у понуди и бројни водичи за "хроно кухињу" и препоруке за "хроно рецепте", што је у суштини маркетиншка злоупотреба све популарнијег режима исхране који се темељи на чињеници да би у одређено доба дана требало јести оне намирнице које у то вријеме организам може најбоље да искористи.

- Пуно је лоших производа и плагијата који се продају под именом хроно исхране - каже др Ана Гифинг, која је прва промовисала и приближила овај нутриционистички режим кроз конкретне савјете, рецепте, као и рад са пацијентима.

Докторка Гифинг, која је прошле недеље промовисала нову књигу:"Мој први залогај", посвећену правилној исхрани деце, каже да за хроно режим исхране нису потребни готови "хроно" производи, него је најбитније вријеме оброка и избор намирница.

Доручак је обавезан, јер је тада организам најактивнији у ослобађању масноћа које су кључне за обезбјеђивање енергије потребне за рад срца и плућа. У то доба дана требало би јести угљене хидрате - хљеб, разне цереалије и масти животињског поријекла. Идеално вријеме ручка је између 13 и 15 часова, а избор намирница протеини биљног и животињског поријекла, тачније месо и поврће које је извор "спорих" шећера и влакана. Увече, када започиње период одмора најбољи оброк су салате од грилованог меса и свјежег поврћа зачињене хладно цијеђеним уљем.

ПРАВИЛА ХРОНОНУТРИЦИЈЕ

- Обавезно три оброка дневно у периоду од 8 до 20 часова

- Четири сата је пауза између оброка

- Вечера најмање два сата прије спавања

- Забрањена су газирана пића и све врсте грицкалица

- Слаткиши дозвољени само од 16 до 18 часова, десерт тек сат до два након ручка

- Воће се не једе ујутро и увече

- Хљеб, тестенине и скробна поврћа (кромпир, грашак) јести најкасније до 15 часова

- Најбоље је свјеже поврће, а ако се бари онда је бољи избор кување на пари

- Кравље млијеко није дозвољено јер се тешко вари, већ кисело млијеко и сиреви

- Маргарин, биљни сиреви (осим тофу - сојиног сира), биљна павлака, биљни шлаг, пекарска пецива нису дозвољени, јер су извор индустријских транс-масти које повећавају ниво лошег холестерола.

Извор: Новости