latinica  ћирилица
23/10/2016 |  20:45 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Гојазни прво на вагу, па затим у авион?!

Сјећате ли се авиокомпаније која је изазвала скандал када је почела да мјери корпулентније путнике прије укрцавања? Е, управо су они и пред законом добили право да то раде.
Гојазни у авиону (Фото:.wnd.com) -
Гојазни у авиону (Фото:.wnd.com)

Путници Хавајиан Ерлајнз жалили су се америчком Министарству саобраћаја на праксу компаније да мјери тежину крупнијих путника заједно са њиховим пртљагом.

Међутим, Министарство је стало на страну авиокомпаније.

Почетком године Хавајиан Ерлајнз је укинуо праксу резервације сјeдишта и умјесто тога, путнике распоређивао на основу њихове тежине, како би били равномјерно распоређени у летјелици.

Док је некима сметало то што не могу да сједе гдје желе, други су се бунили због расне дискриминације, јер је идеја о мјерењу тежине путника потекла на релацији Хонолулу (Хаваји) - Паго Паго (Самоа) на којој је већина путника самоанског поријекла. Иначе, Самоа је једна од земаља свијета са највећим процентом гојазног становништва.

Иако је Министарство стало на страну авиопревозника, из те компаније су саопштили да ипак неће наставити с праксом вагања путника. Ипак, то значи да убудуће на исту идеју може да дође било која авиокомпанија у САД.

Извор: Агенције