latinica  ћирилица
23/10/2016 |  11:19 ⇒ 11:34 | Аутор: РТРС

Необични случај из србачког села Срђевићи: Пеку ракију и од бундеве

Јесен је вријеме када ракијски казан у многим сеоским двориштима ради пуним интензитетом. Углавном се у ово вријеме "пеку" воћне ракије.
Ракија од бундеве - Фото: РТРС
Ракија од бундевеФото: РТРС

У србачком селу Срђевићи забиљежили смо помало необичан случај за наше просторе. На имању Драгутина Станишића већ другу годину ракију праве од поврћа. 

Стари људи обично кажу "ракија се може направити од свих врста воћа, битно је да има велики сладор". Ипак корак даље је отишао Драгутин Станишић који са колегом Томом Радомиром током боравка у Румунији, сасвим случајно, дошао на идеју да од бундеве направе како је многи зову "чашицу разговора".

Прошле године одлучили су се на пионирски подухват. Прича о необичној ракији, која можда посједује и љековита својства, брзо се проширила тако да је мала бачва брзо пресахла.

"Отишла је сва јер да није ваљала не би ни отишла, а ево сад, нова је још боља. Значи, што се сад ове тиче мислим да се нећемо обрукати међу нашим суграђанима. Са обзиром да је велики број људи који зову и питају за ту ракију, сматрају да је неки лијек, ми смо и ове године одлучили да је правимо и испунимо жељу народу", говори Томо Радомир из Бајинаца.

Око ракијског казна или веселе машине ,како га многи зову, и ове јесени окупили су се многи. Неизвјесност је владала док нису потекле прве капи. И сви сагласни у једном ракија је одлична!

"Добар сам друг са Драгутином и дружимо се и виђамо и он када ми је причао о томе ја нисам вјеровао и сада када је почео пећи ракију каже: 'Хајде дођи'. И дошао сам и могу ти рећи да је ракија права- мени се свиђа и нисам неки пијанац, али је одлична. Ја сам мислио да је мисирача, како ми зовемо бундеве, ружна али ракија је добра јер нема никаквог шмека"
Знајући да су сјеменке бундеве доста љековите, они који су пробали ракију од од овог поврћа у Срђевићима, кажу да су можда на трагу и природног лијека.

"Сјеменке бундаве су добре за простату и чак лијече рак простате. Сваки мушкарац без обзира на своју доб требао би dа користи сјеменке бундеве или ракију да то спријечи, а поготово људи који су млађи испод 50 година јер они најчешће обољевају од простате", прича Прњаворчанин Младен Стојановић

И домаћин Драгутин Станишић каже да се ракија може направити од било које бундеве, али да се ипак као најбоља показала њемачка, од које једна сјеменка кошта стотину евра. Како би све ишло као по лоју, у производњу бундева за ракију, овај вриједни домаћин укључио је цијелу породицу.

"Он се са тим бори, а ја тако мало мање. Некад приђем њему, јер ја не могу тако да радим, да се са њима тако великим борим, али он је то себи одлучио када је кући да то ради и од тога производи ракију јер једноставно је хтио да види шта бундеве могу да донесу. Осим мене и унуци њему то припомогну када то сјечемо за ракију и то је то. Ове тикве воле љубав и да се ради око њих и да им се долази чешће пута и мислим да не би оволике ни нарасле да се њима не прилази и око њих ради, а ја баш нисам ни вјеровала да ће оне тако нарасти велике јер ја имам оне мање неке али ове су посебне", говори и Драгутинова супруга, Јелена Станишић.

Драгутин има и фарму магараца. Намјера му је да заједно са мјешатима, Срђевиће претвори у прави мали сеоски рај, гдје би посјетиоци могли да виде ову необичну животињу, увјере се у квалитет тикве, али и пробају ракију од мисирача.

"Овдје код нас мало је ко имао магараца. Уствари нико није имао и он је први започео са тим и то је сад код нас велика атракција- као што већ видите из приложеног како и шта човјек већ ради", каже комшија Новица Митрић.

Осим Станишићевог дворишта које је максимално срећено и у њему има шта да се види, највећи примјерци овогодишњих бундева изложени су, па тако свакодневно привлаче пажњу пролазника. Тако ће, сигурни смо, бити и наредних година.