latinica  ћирилица
22/10/2016 |  12:46 | Аутор: РТРС

"Вондер Вумен" непогодна да буде почасни амбасадор

УН су се нашле на удару критика јер су за свог почасног амбасадора за јачање жена и дјевојака именовале стрип јунака "Вондер вумена".
"Wonder Woman" - Фото: nezavisne novine
"Wonder Woman"Фото: nezavisne novine

УН су дали ову титулу чувеној стрип хероини, која је позната и као принцеза Дијана од Термискира, на њен 75. рођендан чиме је покренута годишња кампања на друштвеним медијима за унапређење жена и равноправности полова.

Међутим, ова одлука изазвала је критике међу чланицама УН и заступницима права жена широм свијета.

Више од 1.000 анонимних и "забринутих" чланова особља УН потписало је петицију на интернету у којој тврде да "Вондер вумен" није одговарајући избор, наводећи да је то жена "великих груди, бјелкиња са немогућим пропорцијама, обучена у мало сјајно одијело са мотивом америчке заставе и дубоким чизмама што су све показатељи пинап дјевојке".

Критичари, који су потписали петицију, изразили су разочараност да УН нису биле у стању да пронађу жену из стварног живота која ће заступати права свих жена по питању једнакости полова.

"Пажња УН била је усмјерена на њену прошлост, јер је она прва жена суперхерој у свијету мушких суперхероја и увијек се борила за правду и мир", нагласио је званичник УН Махер Насер.

"Вондер вумен" која је амазонска принцеза, дјело је психолога Вилијема Молтон Марстона из 1941. године и инспирисана лидерима покрета за права жена и већ дуго је сматрана за икону феминисткиња.

Извор: Независне новине