latinica  ћирилица
21/10/2016 |  15:18 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Како у будућности избjегавати црвено на семафору

Враћате се послије напорног радног дана кући својим аутомобилом... међутим, црвено свјетло на семафору уротило се да вам додатно загорча живот. Док чекате да се промијени сигнал, замишљате како би изгледало кад би вас на семафору увијек дочекивало зелено.
Вожња - Фото: Screenshot
ВожњаФото: Screenshot

Многи произвођачи аутомобила и компаније већ сада раде на томе да избјегавање црвеног сигнала у будућности постане реалност. Међу њима је и Форд који развија систем како би омогућио возачима да, што је чешће могуће, "хватају" зелено на семафору.

Ријеч је о технологији која прикупља информације тренутној ситуацији у саобраћају, кретању и брзини других аутомобила испред возила и семафорској сигнализацији на рути којом се возач креће. Након прикупљених информација, компјутер израчунава којом брзином аутомобил треба да се креће да би га на слљдећем семафору дочекало зелено свјетло, како би могао да настави вожњу без заустављања.

Предуслов за имплементацију ове технологије је да су аутомобили међусобно повезани преко Интернета и да размјењују информације.

- Нема ништа горе него када вас на крају дугачког радног дана на повртаку кући сачека црвено свјетло, једно за другим, па сте приморани да се сваки час заустављате на раскрсницама - каже Кристијан Рес, задужен за развој технологија у Форду.

Он објашњава да, осим смањења стреса код возача, технологија за избјегавање црвеног сигнала на семафорима омогућава и бољи проток саобраћаја у градовима, смањење гужви, нижу потрошњу горива и мању загађеност ваздуха.

Истраживање које је спровео Форд у Великој Британији, показује да возачи у тој земљи у просјеку годишње проведу укупно два дана за воланом чекајући на семафору. Нова технологија требало би да значајно смањи чекање, али Форд за сада није саопштио када би она могла да буде примијењена у серијским моделима овог произвођача.

Извор: Агенције