latinica  ћирилица
18/10/2016 |  20:35 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Да ђаци могу да гласају, Хилари би постала предсједница

Грађани са правом гласа у САД гласаће 8. новембра на предсједничким изборима, међутим 153.000 дјеце школског узраста већ се изјаснило о томе кога би жељели да виде као предсједника.
Хилари Клинтон - Фото: Beta/AP
Хилари КлинтонФото: Beta/AP

Кандидаткиња демократа Хилари Клинтон добила је 52 одсто гласова ученика основних и средњих школа, док се за њеног републиканског ривала Доналда Трампа опредијелило 35 одсто испитаника, саопштила је компанија „Сколастик“ (Schоlastic).

Компанија је саопштила да се 13 одсто ученика опредијелило за опцију „ништа од понуђеног“, што је, како је наведено, неуобичајено велики проценат.

Гласови ученика су током протеклих година представљали прилично прецизно предвиђање резултата предсједничких избора, пише агенција АП.

„Сколастик“ наводи да су резултати анкете међу ученицима одсликавали резултате свих избора од 1940. године, с изузетком 1948. и 1960.

У анкети су учествовала дјеца узраста од вртића до посљедње године средње школе. Компанија „Сколастик“ позната је по издавању, продаји и дистрибуцији књига и образовног материјала за школе, наставнике, родитеље и дјецу.

Извор: РТС