latinica  ћирилица
16/10/2016 |  14:15 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Хронично сте уморни? Ово је храна која вам краде енергију

Константан умор штети вашем организму и зато не би смјели допустити да такво стање потраје дуго. Ако сте здрави и спавате довољно, а и даље сте уморни, припазите шта једете.
Поврће (Фото: Thinkstock) -
Поврће (Фото: Thinkstock)

Генерално, не бисмо се смјели редовно хранити у пекари и јести с ногу.

Квалитетна прехрана подразумијева што мање лоших угљених хидрата, а што више воћа и поврћа те бјеланчевина животињског поријекла, и то немасног бијелог меса.

Ваља одвојити вријеме за оброк, за то да храну добро прожваћемо и да након оброка мало предахнемо, како бисмо освијестили то да смо јели и тако смањили потребу за грицкалицама.

Иначе, у лоше угљене хидрате убрајају се бијели хљеб, крофне и остали пекарски производи од бијелог брашна, кекси, колачи, заслађени сокови (и газирани и негазирани), чипс и остале слане грицкалице, тјестенина, шећер, хамбургери итд.

То је храна коју треба избјегавати јер вам краде енергију.

Током дана треба узети и неколико мањих пауза за одмор те треба смањити унос напитака богатих кофеином као што су кафа или енергетска пића.

Кад осјетите пад енергије, радије посегните за двије-три коцкице тамне чоколаде, која је добар извор антиоксиданса и магнезија, минерала важног у борби против умора.