latinica  ћирилица
14/10/2016 |  19:30 ⇒ 15/10/2016 | 13:35 | Аутор: РТРС

Милиновић: Историјски тренутак за РТРС и Српску (ВИДЕО)

Прелазак с аналогног на дигитални сигнал емитовања програма представља историјски тренутак у Републици Српској, изјавио је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић гостујући у емисији Дневник плус наше Телевизије.
Драшко Милиновић, генерални директор РТРС-а - Фото: РТРС
Драшко Милиновић, генерални директор РТРС-аФото: РТРС

- Данас је са наше двије емисионе локације, односно предајника са Козаре и са Требевића, дигитални сигнал пуштен тачно у подне и он покрива, према свим нашим прорачунима, само у западаном дијелу Републике Српске, око 600.000 становника Српске и са Требевића, ако се рачуна и федерални дио, преко милион становника. Можемо да кажемо, да грађани који живе у западном дијелу Српске од данас могу да прате дигитални сигнал. Ми смо га назвали тестним, само из разлога што комплетан процес дигитализације за читаву територију Републике Српске није завршен. Ово је прва фаза која је успјешно завршена - рекао је Милиновић.

У првој фази, дигитални сигнал, осим Бањалуке, Сарајева и Мостара, имаће грађани Пала, Источног Сарајева, Приједора, Градишке и Челинца.

- Дигитални сигнал у односу на аналогни, наравно, значи бољу слику, бољи тон. Дакле, бољи укупан угођај приликом гледања програма јавних сервиса. Ријеч је о јавним сервисима и Републике Српске и ФБиХ, односно БиХ. Све иде преко комплетног преносног система који је, можемо да га назовемо заједнички, али ипак управљање и само пуштање тестног дигиталног сигнала је искључиво везано за РТВ Дом у Бањалуци, одакле се управља комплетним дигиталним сигналом за територију Републике Српске - рекао је Милиновић.

Генерални директор РТРС-а појаснио је да ће дигитални сигнал без проблема моћи да гледају сви они који имају новије генерације ТВ пријемника.

- Сви грађани који имају ТВ пријемнике новије генерације могу без проблема да приме дигитални сигнал са наших предајника, посебно ако не постоје било какве оптичке баријере. Грађани који путем кабловских оператера прате сигнале јавних емитера, првенствено РТРС, такође не морају да мијењају пријемнике, ни кабловске оператере - нагласио је генерални директор РТРС-а.

За опрему која је набављена у првој фази дигитализације РТРС је тражио да се утврди ко је њен власник и да се уваже ставови ентитетских емитера. Утврђено је да су власници дигиталне опреме јавни емитери који уједно врше контролу и одржавање тог система.

- Требало нам је годину и по, чак су нас поједини прозивали да је РТРС крив за кашњење процеса дигитализације, али суштина је да смо тражили да се утврди ко је власник те опреме да би знали и из формално-правних, а и многих других разлога ко управља опремом, јер само власништво ствара одређене бенефиције. Могу да кажем, да смо поносни што смо то успјешно завршили - истакао је Милиновић.

Генерални директор је нагласио да је РТРС власник опреме која је набављена у првој фази за територију Републике Српске и да је управљачки систем смјештен у Бањалуци.

- Тражили смо да емитери буду власници те опреме и уједно контролишу сигнал, те одржавају опрему. Емитери су потписали споразум о заједничком одржавању опреме, али исто тако кључ свега тога је што сви други који желе да емитују дигитални сигнал, они ће то радити путем наше опреме и то је можда највећи бенефит за РТРС и за будућност, јер дигитализација у БиХ није могла ни прије, а поготово сад и у будућности без РТРС - додао је Милиновић.

Генерални директор РТРС најавио је да би друга фаза преласка са аналогног на дигитално емитовање требало да буде завршена до краја сљедеће године. 

Милиновић је захвалио институцијама Републике Српске, првенствено предсједнику и Влади Српске.

- Ми смо из капиталних улагања само у овој години добили одређени износ који ће омогућити РТРС-у да, надам се до краја новембра, опреми наш главни студио, одакле РТРС може да емитује најквалитетнији садржај. То ће нам свакако омогућити да у наредном периоду будемо раме уз раме са другим јавним емитерима у региону, што и јесте наш циљ - закључио је Милиновић.