latinica  ћирилица
13/10/2016 |  16:05 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Дијабетичка ретинопатија водећи узрок сљепила (ВИДЕО)

Поводом Свјетског дана вида у Бањалуци је одржан стручни скуп посвећен превенцији слабовидости узроковане ретиналним васкуларним обољењима.
Бањалука: Скуп о превенцији слаовидности - Фото: РТРС
Бањалука: Скуп о превенцији слаовидностиФото: РТРС

Дијабетичка ретинопатија је најчешћа болест и водећи је узрок сљепила између 20. и 65. године живота, а настаје као компликација дијабетеса. Тачан број обољелих у Републици Српској још није познат.

Предсједник Удружења обољелих од васкуларних обољења мрежњаче, Рајко Срдић, истакао је да се многе компликације могу избјећи превентивном заштитом.

- Без превентиве заштите ови људи би дошли у стање потпуног сљепила, односно 100 одстотне инвалидности - каже Срдић.

Велики број болести ока данас је могуће излијечити, а у знатном броју случајева могуће је спријечити и сљепило.

- У 80 одсто таквих обољења могуће је спријечити сљепило, што значи да четири од пет људи има могућност да поврати добар вид - каже др Милка Мавија, начелница Клинике за очне болести УКЦ РС.

Директор УКЦ Мирко Станетић рекао је да Клиника за очне болести ове здравствене установе има веома добре резултате, те да је велики број пацијената који се лијече на клиници.

- Намјера нам је да сваки пацијент у Републици Српској добије што квалитетнију офтамолошку услугу - поручио је Станетић

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић истакао је да здравствене установе у Српској имају адекватну опрему и едукован кадар који може да пружи квалитетну услугу пацијентима.

Стручни скуп у Бањалуци организовали су Удружење офталмолога Републике Српске и Клинике за очне болести Универзитетско- клиничког центра.