latinica  ћирилица
11/10/2016 |  18:26 | Аутор: РТРС

За своју интелигенцију захвалите мајци

Паметни малишани наслиједили су интелигенцију од својих мама, показало је посљедње истраживање научника из Глазгова.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Иако се одувијек знало да је интелигенција насљедна, сматрало се да свој удио у томе имају оба родитеља. Ипак, сада се чини да није тако, односно да су маме пресудни фактор.

Више студија показало је да се гени интелигенције преносе путем X хромозома, а жене их носе по два, тако да дјеца имају двије шансе да наслиједе памет од мајки.

Интервјуисање више од 12.500 људи од 14 до 22 године проведено од 1994. показало је да је најбољи предзнак интелигенције управо IQ мајке.

И док се очеви буне како су и они заслужни за интелект свог дјетета с обзиром да и они носе X хромозом, мораће се разочарати - истраживање каже да сви ми имамо "условљене гене" који се понашају различито зависно од тога да ли долазе од мајке или оца. Ипак, неки од тих гена, попут оних који носе интелигенцију, очито функционишу само ако долазе од мајке. Ако се исти тај ген наслиједи од оца, он ће бити деактивиран.

Наравно, улога очева у развоју интелигенције дјетета није занемарива јер цијели низ других фактора, попут интуиције и емоција, које дјеца могу наслиједити од очева, такође утјечу на развој интелигенције.

Извор: Klix.ba