latinica  ћирилица
11/10/2016 |  14:29 | Аутор: РТРС

Болести зглобова међу најчешћим хроничним обољењима

Болести зглобова су међу најчешћим хроничним обољењима и сматра се да од 10 до 20 одсто свјетске популације има неко пролазно или трајно обољење зглобова, изјавио је данас Срни предсједник Удружења реуматолога Републике Српске Ненад Продановић.
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

"Проблеми запаљења зглобова значајни по својој учесталости, као и због свог прогресивног и хроничног тока који битно утиче на квалитет живота, захтијевају скупу дијагностику, велики број дана одсуствовања са посла, скупо лијечење и мултидисциплинаран приступ", рекао је Продановић поводом 12. октобра - Свјетског дана артритиса.

Продановић је навео да сваки седми болесник који посјети доктора то чини због тегоба са зглобовима.

"Од запаљења зглобова оболијевају најпродуктивнији дијелови популације. Свега 50 одсто болесника млађих од 65 година са дијагнозом реуматоидни артритис ради 10 година након постављања дијагнозе", рекао је Продановић.

Он каже да су хронични артритиси прогресивна и онеспособљавајућа обољења које карактерише упала и оштећење зглобова, као и брз развој радне неспособности и дуготрајног инвалидитета, али и преурањене смртности.

"У САД 2015. године артритис је био водећи узрок радне неспособности, што је за посљедицу имало директне трошкове од око 19 милијарди долара. Око 40 одсто обољелих указују на неки облик поремећаја функције кретања, током прве двије године од првих симптома обољења", навео је Продановић.

Он је истакао да артритиси представљају најчешћу, а понекад и једину манифестацију реуматолошких обољења, као и да су та оболења стара као људски род.

Продановић је додао да је реуматиоидни артритис најчешћа болест међу системским болестима везивног ткива и да се учесталост оболијевања креће од 0,5 до 1,5 одсто у различитим дијеловима свијета, док је учесталост гихта међу мушкарцима око 1,5 одсто.

Према подацима Института за јавно здравље Републике Српске, у Српској је 2014. године од реуматских болести лијечено 101.593 пацијената, односно сваки четврти који је посјетио амбуланту породичне медицине, а од хроничних артритиса патило је 8.730 пацијената.

Од хроничног бола у леђима или периферним зглобовима боловало је 41.998 пацијената.

Извор: Срна