latinica  ћирилица
09/10/2016 |  14:22 | Аутор: РТРС

Како да се изборите са стресом?

Иако је стрес због данашњег начина живота неизбјежан, постоје начини да се овај проблем ублажи.

* Смијех смањује стрес. Када се смијете гласно, убрзава се крвоток, а тиме се повећава количина кисеоника која стиже до органа.

* Проводите вријеме с кућним љубимцем, јер само након неколико минута игре с мачком или псом, тијело лучи хормоне због којих ћете се осјећати боље. Истовремено се смањује количина хормнона повезаних са стресом, попут серотонина и пролактина који штете организму.

* Поспремите простор у којем живите јер неуредност узрокује нежељену напетост. Стручњаци тврде да се људи сређивањем животног простора рјешавају стреса пошто ред на нас има задовољавајуће и умирујуће дејство.

* Радите кућне послове док слушате музику, направите листу ствари које морате да урадите и крените на посао. Тако ћете се ријешити вишка калорија, а такође нећете бити константно уморни и под стресом.

* Пијте сокове јер витамин Ц помаже у контроли стреса, снижавајући ниво хормона повезаних са стресом као што је кортизол.

* Пјевајте, без обзира да ли то лијепо звучите или не. Истраживања су показала да су људи који пјевају срећнији и отпорнији на стрес.

* Шетајте, јер је то један од начина да подстакнете тијело на лучење ендорфина, због чега ћете се осјећати добро. Лагане вјежбе су такође изузетно корисне.

* Секс је сјајно оружје за борбу против стреса и опуштање јер снижава крвни притисак, повећава самопоуздање и осјећај интимности с партнером.

* Дубоко дишите и користите мирисе лаванде и рузумарина. Кисеоник ће вам помоћи да се смирите и побиједите стрес.

Извор: Агенције