latinica  ћирилица
09/10/2016 |  14:11 | Аутор: РТРС

Пажљиво са очима

Шминка је чест извор инфекције, не само зато што се око дира и тако иритира, већ и због бактерија на оловкама, маскари, сјенкама, козметичким средствима...
Око - Фото: архив
ОкоФото: архив

Са очима морате увијек да поступате пажљиво, иако се очи и рефлексно бране. Ипак, упале нису ријетка појава јер прљавштина лако продире, па се јављају црвенило, свраб, сузење.

* Око нипошто не додирујте директно марамицама, крејонима и сличним стварима. Трунке прашине сузе само спирају у унутрашњи угао и ако немате стрпљења да то сачекате, већ почнете да трљате очи, можете узроковати оштећење рожњаче и упалу коњуктива, што захтијева лијечење. Трљање рукама иритира очи, исто као и дим цигарете или друге материје које горе. Симптом иритације је црвенило.

* Ако носите наочаре, морате бити посебно опрезни, јер се прљавштина са оквира и стакла преноси у очи.

* Шминка је чест извор инфекције, не само зато што се око дира и тако иритира, већ и због бактерија на оловкама, маскари, сјенкама, козметичким средствима. Стручњаци тврде да су разне четкице за шминкање плодна подлога за развој бактерија, ако се редовно не чисте. Зато, перите сунђерчиће, штапиће и четкице којима наносите шминку, а оловке оштрите да не буду тупе и грубе. Пинцету за обрве дезинфикујте алкохолом и не позајмљујте је другоме. Ако упркос свему дође до упале ока и јаке секреције, замијените комплетну шминку јер је највјероватније загађена.

* Сочива и шминка су компликован спој. Прије скидања или стављања сочива руке обавезно оперите, а сочива по упутству перите и дезинфикујте, држите у за то намијењеној посуди, напуњеној течношћу за сочива. Немојте са њима да спавате, јер се током ноћи множе бактерије и могу изазвати упалу ока. Исто ће се догодити и ако заборавимо да их ставимо у дезинфекциони раствор, а сутрадан их ставимо у око.

Извор: Вечерње новости