latinica  ћирилица
07/10/2016 |  20:50 | Аутор: РТРС

"Брђанка" помаже срцу

Некада распрострањена биљка, данас је заштићена врста. Помаже и код упале грла и плућа, побољшава циркулацију, зацјељује ране, ублажава болове
Цвијет - Фото: илустрација
ЦвијетФото: илустрација

Ароматична биљка брђанка (Arnica montana) је била распрострањена свуда по Европи, али је постала заштићена врста због неконтролисаног брања. У изобиљу је има у Италији, Швајцарској и Словенији. Као што јој име каже, расте у планинским предјелима, ливадама и брдима, чак и на надморској висини од 3.000 метара. У народу је позната и као моравка, вепровка, планинска арника.

Стабљика јој је усправна и разграната, са крупним жутим цвјетовима. Љековити дијелови су цвијет, листови и коријен. Из корјена ове вишегодишње биљке сваког прољећа избијају нови изданци.

Најчешће се користи за лијечење рана, јер етерична уља која посједује дјелују дезинфекцијски, ублажавају болове и убрзавају зацјељивање. Користи се и код упале грла, плућа, слабости срца, подстиче циркулацију крви, излучивање зноја и урина. Посебно је добра за срце јер садржи у већим количинама флавоноиде, процијанидине, хеленалин.

Облоге су нарочито дјелотворне у лијечењу попуцалих мишића, тетива и згњечених, повријеђених дијелова тјела. Спремају се тако што се комад ланеног или памучног платна натопи мјешавином воде и тинктуре брђанке, исциједи и стави на проблематично мјесто. Мјешавина се прави тако што се у 5 дл воде дода кашичица тинктуре. Исти ефекат се постиже и са облогом од чаја брђанке.

Овако спремљени облози уз потпуно мировање, најбоља су прва помоћ у случају повреде, тврде народни љекари. Облози брзо ублажавају болове, као и подливе јер поспјешују ресорпцију крви. Дјелотворни су и код отворених и загнојених рана, које споро зарастају.

Ова биљка се користи и за испирање уста, код упале усне дупље и ждријела. Љековити састојци убрзавају циркулацију и тако повећавају одбрамбену способност организма. За испирање уста се користи сљедећи рецепт: у чашу млаке воде стави се пола кашичице тинктуре брђанке или чај од цвјетова ове биљке.

ЧАЈ ЗА ГРЛО
Спрема се тако што се 1 до 2 кашичице осушених цветова брђанке прелије са 2,5 дл вреле воде и остави да одстоји десет минута. Након тога, чај се процједи, мало охлади да буде млак и њиме испира грло и усна дупља. Разријеђен у једнаким дијеловима са водом, може да се употријеби као облога.


ТИНКТУРА
Припрема се тако што се 5 грама сувих цвјетова прелије са 1 дл 70-постотног алкохола или домаће ракије, а затим остави да одстоји двије, три недјеље. У међувремену посуда се на сваких неколико дана добро промућка. Када довољно одстоји, садржај се проциједи и сипа у тамне бочице. Добијена тинктура може да се користи дуже вријеме и обавезно разријеђена. Можете и да је набавити у биљним апотекама, гдје се продаје као помоћно љековито средство.

Извор: Новости