latinica  ћирилица
06/10/2016 |  22:05 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

"Сломљено срце" узрокује срчана обољења

Особе које изгубе партнера имају ризик за настанак срчаних обољења у року од годину дана.
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

Ново истраживање показало је да смрт или губитак блиске особе, што изазива тзв. стање "сломљеног срца", може да проузрокује озбиљне срчане проблеме.

Особе чији су партнери преминули имају знатно већи ризик од настанка атријалне фибрилације (треперење преткомора), што оставља посљедице.

Истраживачи су током дужег временског периода истраживали феномен звани стрес кардиомиопатија односно 'сломљено срце' до којег долази након изузетно стресне ситуације попут смрти супружника, када особа има осјећај као да је доживјела срчани удар. Особе губе дах, осјећају бол у грудима, али не долази до блокирања артерија.

Стручњаци претпостављају да су за то одговорни хормони стреса које изазива емоционални догађај.

Тим је истраживао национални регистар Данске у којем је 88.600 регистрованих особа са атријалном фибрилацијом. Код 41 одсто особа ово стање се појавило мјесец дана након што су изгубиле партнера. Ризик је већи ако је ријеч о млађим људима и ако је партнер преминуо неочекивано.

"Синдром сломљеног срца је посебна болест с посебном патологијом, али неки патопсихолошки механизми могу да буду исти. Слично је као код упале и дисбаланса у неконтролисаним дијеловима нашег централног нервног система", рекао је аутор студије Сајмон Граф.

Истакнуто је да стресне ситуације не можемо да избјегнемо, али можемо да помогнемо себи јогом, вјежбањем и дубоким дисањем.

Извор: Агенције