latinica  ћирилица
06/10/2016 |  13:58 | Аутор: РТРС

Откривен нови расјед у САД: Страх од сљедећег разорног земљотреса

Само неколико дана након што је више од 200 слабих потреса погодило југ Калифорније, научници су објавили како су открили доказе о новом расједу паралелном уз опасни расјед Сан Андреас.
Расјед Сан Андреас (Фото: Ian Kluft) -
Расјед Сан Андреас (Фото: Ian Kluft)

Нови расјед пролази кроз 56 километара дуго језеро Салтон у пустињи Колорадо, а пошто сада знају гдје се налази, сеизмолози ће морати да израчунају нове моделе ризика од земљотреса за цијело то подручје, односно предвиде колики ће утицај имати на ионако опасно подручје којем пријети нови велики земљотрес.

"Овај досад непознати расјед представља нову пријетњу за цијело подручје и има велики утицај на досадашње моделе расједа, а самим тим и на предвиђање кретања тла и сценарије пуцања јужног дијела расједа Сан Андреас", наводе научници Сеизмолошког лабораторија Неваде.

Расјед није откривен раније јер се налази испод језера, а научници су морали да користе цијели низ инструмената да га прецизно мапирају кроз неколико слојева тла.

Геолог Нил Дрискол изјавио је да је локација отежала проналажење, али и да није било повезаних малих сеизмичких догађаја.

Чињеница да је откривен нови расјед не значи нужно да је цијело то подручје подложније већем броју земљотреса. Напротив, у посљедње вријеме укупно је забиљежен мањи број од очекиваног. Недавно истраживање показало је да се на овом подручју на сваких 175 до 200 година у посљедњих 1.000 година догађао земљотрес јачине седам степени Рихтерове скале.

Али, у посљедње вријеме то није било тако. Снажних земљотреса на јужном дијелу раседа Сан Андреас није било у посљедњих 300 година, а научници сматрају да је одавно требало да се догоди.

Сада морају да истраже какву је улогу у свему имао нови расјед који је преузео дио напрезања с већег расједа. Међутим, мора се утврдити и у каквом се тачно односу налазе оба расједа.

Низ мањих земљотреса који се осејтио у понедјељак био је јачи од два слична догађаја из 2001. и 2009. године, а то је уједно подстакло Амерички геолошки завод (УСГС) да подигне изгледе за ризик снажног земљотреса на 1:100.

Опасност је у претходна два дана прошла, преноси ЛА Тимес, али људима који живе на том подручју ово је слаба утјеха јер и даље живе на расједу спремном за пуцање.

Извор: Б92