latinica  ћирилица
06/10/2016 |  12:08 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Ко је имао проблеме у дјетињству - брже стари!

Учестали породични стресови у дјетињству убрзавају старење тјелесних ћелија одрасле особе, открива студија која сугерише да усљед негативних догађаја из првих година живота остаје трајни биолошки ожиљак.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Научници су мјерили дужину "тјеломјера" - структура ланаца ДНК-а које се налазе на крајевима хромозома и штите их обезбјеђујући њихову стабилност.

"Тјеломјери" се скраћују сваки пут када се хромозом реплицира током ћелијске диобе.

Како је број скраћивања ограничен, тако је ограничен и ћелијски раст, односно долази до заустављања даљих диоба. Повећањем броја старих ћелија у ткивима и органима објашњава се процес старења.

Стрес може да резултира скраћивањем "тјеломјера", наводе аутори студије, која допуњује претходне анализе.

У студији објављеној у извјештају Америчке академије наука, аутори су упоређивали дужину "тјеломјера" пљувачне жлијезде у 4.598 актера студије.

То су били мушкарци и жене старији од 50 година у САД који су у периоду од 1992. до 2008. године одговарали на питања о трауматичним искуствима.

За дјетињство, а то значи до 18 година старости, стресне ситуације обухватају финансијске тешкоће, чињеницу да је породица била приморана да се сели, да је отац изгубио запослење или је један од родитеља био алкохоличар или наркоман.

Актери студије одговарали су и на питања да ли су добијали батине у дјечијем добу, да ли су били сексуално злостављани, да ли их је приводила полиција док су били адолесценти...

Екипа научника констатовала је да након 50. године скраћење "тјеломјера" се повећава за 11 одсто за свако трауматично искуство проживљено у дјетињству.

Три четвртине од 4.598 испитаника из студије навело је најмање једно трауматично искуство у животу, а више од половине два или више.

Извор: СРНА