latinica  ћирилица
05/10/2016 |  12:49 | Аутор: РТРС

Да ли је туширање хладном водом добро за здравље?

Разне теорије о томе шта је добро за здравље долазе и одлазе, али она по којој је туширање хладном водом добро за организам, већ деценијама остаје.
Туширање - Фото: илустрација
ТуширањеФото: илустрација

Претпостављене предности укључују и побољшање имунитета и циркулације, ослобађање од стреса, будност и јасноћу разума - али, да ли је све то довољно да вас убиједи да се свако јутро туширате хладном водом?

Туширање хладном водом је још једном охрабрено новом студијом, спроведеном у Холандији. У њој се наводи да су се учесници, који су туширање завршавали хладном водом, брже опорављали од болести.

Још импресивније је то да је двије трећине испитаника (којих је било 3.000) изјавило да жели да настави да се тушира хладном водом, поготово јер им подиже енергију боље од шоље кафе.

Постоји доказ да хладна вода утиче на оштрину разума; као резултат шока, почињете да дишете дубље и тако побољшавате рад срца, убрзавате циркулацију и ослобађате ендорфин.

У једном Би-Би-Сијевом документарцу, доктор Крис Ван Тулекен изјавио је да је истом методом хладних тушева излијечио пацијента од депресије.

Иако не звучи баш примамљиво, доктори наводе да је поизитивно дејство туширања хладном водом доказано.

Извор: Б92